ΕΛΛΑΔΑ

Ιωάννινα: Μαθητής κάνει 112 χιλιόμετρα για να πάει σχολείο - Η καθημερινή του «Οδύσσεια»

Ιωάννινα: Μαθητής κάνει 112 χιλιόμετρα για να πάει σχολείο - Η καθημερινή του «Οδύσσεια»
GLOMEX

«Οδύσσεια» για 14χρονο μαθητή από το χωριό Φλαμπουράρι Ιωαννίνων, που κάνει καθημερινά 112 χιλιόμετρα για να πάει στο σχολείο

Η πρόσβαση στο σχολείο δεν είναι απλή για πολλά παιδιά που μένουν στην επαρχεία και δεν υπάρχουν κοντά εκπαιδευτικά ιδρύματα για να πάνε. Για κάποια παιδιά όμως το να πάνε στο σχολείο αποτελεί μια «Οδύσσεια» ειδικότερα αν αναλογιστεί κανείς την ώρα που χρειάζεται για να φτάσει κανείς και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη διαδρομή.

Ένας νεαρός μαθητής από το χωριό Φλαμπουράρι Ιωαννίνων, χωριό του ανατολικού Ζαγορίου για να πάει κάθε μέρα στο σχολείο πρέπει να διανύσει απόσταση 45 λεπτών.

Η μητέρα του μαθητή μιλώντας στο MEGA, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με την μετακίνηση:

«Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 22, εδώ είναι οι δουλειές μας. ο μπαμπάς του Αλέξανδρου είναι δασεργάτης, και εγώ έχω πάρει έναν ξενώνα του δήμου και μία ταβέρνα και προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα. Αναγκαστικά έχουν μείνει και τα παιδιά μας εδώ. Έχουμε 3 παιδία με τον σύζυγό μου, τα 2 έχουν μεγαλώσει και έχουν τελειώσει. Έχουμε και ένα εγγονάκι από το κορίτσι. Τα άλλα παιδιά ήταν λίγο πιο τυχερά γιατί υπήρχε γυμνάσιο στις Μηλιωτάδες, απλώς πάνω από μια 10ετία έχει κλείσει. Ήταν 30 λεπτά, δεν χρειαζόταν να κάνουν την απόσταση που κάνει ο Αλέξανδρος».

Ο μαθητής, ο Αλέξανδρος είπε με τη σειρά του για το πώς βιώνει αυτή την καθημερινότητα:

«Πηγαίνω 3η γυμνασίου. Είναι δύσκολο αλλά πιστεύω το έχω συνηθίσει, το κάνω από το νηπιαγωγείο. Θα ήταν πιο εύκολο για μένα και γι΄αυτά που κάνω να ήταν πιο κοντά. Το κάνουν και άλλα παιδιά αυτό. Το λεωφορείο παίρνει 8 άτομα αλλά μόνο εγώ κάνω τέτοια απόσταση. Με τα χιόνια δεν θα έρθει το λεωφορείο, αλλιώς θα πάμε σιγά σιγά. Θέλω να γίνω δάσκαλος και να πάω και εγώ σε ένα απομακρυσμένο χωριό σαν το δικό μου. Τώρα κάνω φροντιστήριο αγγλικών και τώρα που θα πάρω το πτυχίο θα συνεχίσω με φροντιστήριο για το σχολείο. Πηγαίνω στα Γιάννενα για τα αγγλικά μου που είναι 1 ώρα».