ΕΛΛΑΔΑ

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες - Νέα συνέλευση σήμερα

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες - Νέα συνέλευση σήμερα

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους σήμερα Παρασκευή, οι αγρότες σε Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα. Οι αγρότες της Καρδίτσας θα επιχειρήσουν να κλείσουν κεντρικούς κόμβους, ενώ οι αγρότες της Επανομής στη Θεσσαλονίκη θα κινηθούν προς το Αεροδρόμιο Μακεδονία όπου θα προσπαθήσουν να κλείσουν τον κόμβο.

Χθες οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νόμου Καρδίτσας πραγματοποίησαν γενική συνέλευση, στο πλαίσιο της οποίας εκπρόσωποι αγροτών κατήγγειλαν εκ νέου την κυβέρνηση και το εκτελεστικό όργανό της, την Αστυνομία, όπως είπαν χαρακτηριστικά, για τη ρίψη χειροβομβίδων και κρότου λάμψης.

Επιπλέον υπογράμμισαν ότι οι δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι κατανοεί τα προβλήματα τους, αφού πρώτα τους συκοφάντησε, όπως αναφέρουν, έγιναν υπό το βάρος της μεγάλης τους κινητοποίησης.

Αναλύθηκαν ακόμη τα προβλήματα και τα αιτήματά τους. Τα διαχρονικά όπως το αφορολόγητο πετρέλαιο, οι εγγυημένες τιμές, να μπει πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αλλά και η νέα ΚΑΠ και οι ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

Σύμφωνα με το grtimes.gr, σήμερα στις 2 το μεσημέρι οι αγρότες της Καρδίτσας θα πραγματοποιήσουν εκ νέου γενική συνέλευση.

Την ίδια ώρα στις Σέρρες οι αγρότες θα συγκεντρωθούν έξω από το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών προκειμένου να μετρήσουν δυνάμεις και να πάρουν και αυτοί τον δρόμο προς τον Προμαχώνα.

Σε θέσεις μάχης οι αγρότες

Η αύξηση των τιμών στα... πάντα, και ειδικά στο λειτουργικό κόστος του μέσου αγρότη, παράλληλα με την κατάργηση πολλών επιδοτήσεων ώστε να συνεχίσει η Ευρώπη να θρέφεται από τα... δικά της προϊόντα, οδηγεί όπως φαίνεται, σε γενικό ξεσηκωμό.

Στη Θεσσαλία, τον «σιτοβολώνα» της Ελλάδας από τα πανάρχαια χρόνια, οι διαμαρτυρίες των αγροτών δεν είναι καθόλου σπάνιες, τουναντίον, ωστόσο ειδικά φέτος, οι αιτίες για τις κινητοποιήσεις μοιάζουν επιτακτικές.

Νωρίτερα, στον Τύρναβο σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ των αγροτών και των ΜΑΤ.

Ένταση στο μπλόκο του Αλμυρού - Αντιμέτωποι με τον Αστυνομικό Διευθυντή Μαγνησίας οι αγρότες

Και δεν είναι μόνο αυτό. Σε μπλόκα, συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις με τα τρακτέρ προχώρησαν οι αγρότες από τη Στερεά Ελλάδα, την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, την Κρήτη.

Εκατοντάδες τρακτέρ από το νομό Καρδίτσας και τα Φάρσαλα συγκεντρώθηκαν στο κόμβο Ε-65 με στόχο να ανέβουν στον αυτοκινητόδρομο όμως εμποδίστηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Επικράτησε πανδαιμόνιο, ωστόσο οι αγρότες κατάφεραν να φθάσουν με τα πόδια στη νέα Εθνική οδό για συμβολικό αποκλεισμό.

Στη διασταύρωση της Νάουσας αναμένεται να στηθεί μπλόκο σήμερα Πέμπτη από τους αγρότες της περιοχής.

Οι αγρότες ζητούν να παρθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους προκειμένου να καταφέρουν να παραμείνουν στην παραγωγή.

Ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί σε αρκετές περιοχές, οι οποίες θα «ξεδιπλώνονται» μέρα με τη μέρα.

Κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη

Επίσης, σήμερα το πρωί, αγρότες από την Επανομή, έφτασαν με τα τρακτέρ τους στην κεντρική πλατεία της περιοχής, προκειμένου να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την αύξηση του κόστους παραγωγής των αγαθών τους.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αγρότης Ιάσωνας Βογιατζής τόνισε μεταξύ άλλων: «Έχει ανέβει το κόστος παραγωγής. Είναι δυσβάστακτα τα έξοδα, λιγότερα τα έσοδα. Η νέα ΚΑΠ που έχει σχεδιαστεί είναι ανεφάρμοστη για τα δεδομένα της Ελλάδας. Ζητάμε να μειωθεί το κόστος παραγωγής, για να μπορούμε να ζήσουμε από την παραγωγή μας».

Σημειώνεται, ότι αύριο, Παρασκευή, ομάδα αγροτών από την Επανομή αναμένεται να πραγματοποιήσει πορεία με τρακτέρ έως τον κόμβο του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Επεισόδια στον Πλατύκαμπο

Στον Πλατύκαμπο, το μπλόκο ενισχύεται διαρκώς, ενώ αγρότες και κτηνοτρόφοι οργανώνουν τις επόμενες κινήσεις τους στο πλαίσιο των οποίων επιζητούν και επίσημες συναντήσεις. Μάλιστα επιδίωξη των αγροτών είναι να συναντηθούν με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Νωρίτερα μιλώντας στο κανάλι OPEN, ο o πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας τόνισε για τις αγροτικές κινητοποιήσεις πως: «Πρόθεσή μας είναι να βγούμε στην εθνική με μπλόκα για να πιέσουμε περισσότερο την κυβέρνηση έτσι ώστε να πάρουμε ουσιαστικές απαντήσεις στα προβλήματά μας».

Αναλυτικότερα σημείωσε τα εξής: «Είναι πολύ οξυμένα τα προβλήματα. Είναι τραγική η κατάσταση μετά τις πλημμύρες, πολλές υποσχέσεις έδωσαν, αλλά έγιναν πολύ λίγα. Η μόνη επιλογή μας είναι οι κινητοποιήσεις μας. Τα τρακτέρ ενισχύουν το μπλόκο όλο και περισσότερο. Μέχρι τώρα δόθηκαν μόνο κάποιες προκαταβολές. Μιλούσαν για γρήγορη εξόφληση, αλλά δεν έγινε. Το κεντρικό ερώτημα είναι πια πως θα ζήσουμε. Υπάρχουν χωράφια που βρίσκονται ακόμη πολλά μέτρα κάτω από το νερό. Ο κ. Αυγενάκης σαν ομοσπονδίες της Θεσσαλίας δεν δέχτηκε να μας συναντήσει. Έκανε κάποιες συναντήσεις το κυβερνητικό κλιμάκιο, αλλά αυτό που ήθελε ήταν να μην βγούμε οι αγρότες στον δρόμο. Δεν πήραμε καμία συγκεκριμένη απάντηση. Εμείς θέλουμε να αναδείξουμε το πρόβλημα. Ο πρωτογενής τομέας υποφέρει, γι’ αυτό βγήκαμε στον δρόμο. Πιστεύουμε πως είναι εφικτό να δοθούν λύσεις από την κυβέρνηση.

Πρόθεσή μας είναι να βγούμε στην εθνική για να πιέσουμε περισσότερο την κυβέρνηση, δεν θέλουμε να κόψουμε την Ελλάδα στα δυο με τα μπλόκα. Η κίνησή μας θα είναι συμβολική στην εθνική οδό. Είναι δικαίωμά μας να εκφράσουμε έναν ολόκληρο κλάδο που καταστρέφεται, να του δώσουμε την ευκαιρία να πάρει απαντήσεις ουσιαστικές από την κυβέρνηση. Δεν γίνεται να υπάρχει ένταση συνεχώς με τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα».

Δείτε το βίντεο: