ΕΛΛΑΔΑ

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες - «Εισβάλουν» στη Λάρισα τα τρακτέρ την Κυριακή

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες - «Εισβάλουν» στη Λάρισα τα τρακτέρ την Κυριακή

Οι αγρότες έχουν δώσει ραντεβού για σήμα εκκίνησης στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής με σκοπό τα τρακτέρ να βρεθούν στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών που την Κυριακή λένε ότι θα μπουν στη Λάρισα με τα τρακτέρ τους από έξι εισόδους της πόλης.

Σύμφωνα με το larissanet, έπειτα από σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας, οι αγρότες αποφάσισαν να μετακινήσουν τα οχήματά τους την Κυριακή στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας και τη Δευτέρα να ενισχύσουν το μπλόκο που έχει στηθεί στον κόμβο του Πλατυκάμπου.

Οι αγρότες έχουν δώσει ραντεβού για σήμα εκκίνησης στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής με σκοπό τα τρακτέρ να βρεθούν στην Κεντρική Πλατεία. Εκεί θα συγκεντρωθούν και σε διάταξη, θα υπάρχει στοίχισή τους μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η επιλογή της Κυριακής για να ξεκινήσει ο νέος κύκλων κινητοποιήσεων αποφασίσθηκε, για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με την λειτουργία της αγοράς, καθώς οι αγρότες θέλουν στο πλάι τους όλους τους πολίτες και δεν θέλουν να έρθουν σε προστριβές με τους επαγγελματίες. Μάλιστα, σημειώνουν πως «δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με κανέναν. Τους θέλουμε όλους εκεί μαζί μας για να δείξουν συμπαράσταση».

Αγρότες και καταλήψεις θέτουν σε συναγερμό την κυβέρνηση

Τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια και τις κινητοποιήσεις των αγροτών θέλει να περιορίσει η κυβέρνηση. Από τη μία αγρότες και κτηνοτρόφοι συνεχίζον τον αγώνα τους, προγραμματίζοντας ακόμη και μπλόκα στις εθνικές οδούς και από την άλλη οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια δυσκολεύουν την εξεταστική των φοιτητών.

Οι αγρότες έχουν ξεσηκωθεί και στήνουν μπλόκα μετά την περιστολή των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων μέσω της ΚΑΠ, ζητώντας αναδιάρθρωσή της για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Επιπλέον ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και άμεση και πλήρη αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν από τις κακοκαιρίες του φθινοπώρου, καθώς υπάρχουν καθυστερήσεις στην εκταμίευση τους ενώ καταγγέλλουν σημαντικά σφάλματα στις πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συναγερμός στην κυβέρνηση για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια

Το δεύτερο, μεγάλο «μέτωπο» είναι οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια, που δυσκολεύουν την εξεταστική των φοιτητών αλλά και τα φαινόμενα βίας στις γενικές συνελεύσεις από κρανοφόρους και εξω-πανεπιστημιακούς, σύμφωνα με τις καταγγελίες φοιτητών της Δ.Α.Π..

«Πρέπει και οι πρυτανικές αρχές να αναλάβουν και εκείνες τις υποχρεώσεις που τους αναλογούν. Έχουν πάρει ένα πλήρες θεσμικό οπλοστάσιο για να διασφαλιστεί η εξεταστική και βέβαια, όπου πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος, η κυβέρνηση έχει δείξει, όπως το έκανε και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ότι πλέον δεν υπάρχουν άβατα» διεμήνυσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (Παραπολιτικά 90,1).

Η εξεταστική θα διασφαλιστεί ακόμη και με ηλεκτρονικά μέσα διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση και το νομοσχέδιο για τη λειτουργία Μη Κρατικών Πανεπιστημίων θα περάσει και ο νόμος θα εφαρμοστεί όπου κριθεί από τις πρυτανικές αρχές ότι υπάρχουν παραβιάσεις.