ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Στα 20 εκ. ευρώ η… «λυπητερή» για τον Δήμο Λαρισαίων

Κακοκαιρία Daniel: Στα 20 εκ. ευρώ η… «λυπητερή» για τον Δήμο Λαρισαίων

Βαρύ φορτίο το οικονομικό κόστος από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» για το Δήμο Λαρισαίων

Σε περίπου 20 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κόστος της κακοκαιρίας Daniel και των πλημμυρών για το Δήμο Λαρισαίων, δημιουργώντας ένας «ναρκοθετημένο» οικονομικό πεδίο για τη νέα Δημοτική Αρχή, η οποία ανακαλύπτει, μέρα με τη μέρα, από τη μία πλευρά αυξημένες υποχρεώσεις και από την άλλη στοχευμένες απουσίες αυτών των καταγραφών από τον προϋπολογισμό του 2024 που ψήφισε η απερχόμενη Δημοτική Αρχή.

Όπως αναφέρει το onlarissa.gr, οι δαπάνες που δημιουργήθηκαν για το Δήμο Λαρισαίων είναι ιδιαίτερα σημαντικές και έξω από κάθε πιθανή πρόβλεψη, ενώ είναι αδύνατον να καλυφθούν με ίδια κεφάλαια, γεγονός που προκαλεί μεγάλο προβληματισμό.

Η αποκατάσταση των πληγών που άφησε η πρωτοφανής κακοκαιρία δεν θα είναι δυνατή, χωρίς τη συνδρομή και την οικονομική ενίσχυση της Πολιτείας, κάτι που απασχολεί από την πρώτη στιγμή τον νέο Δήμαρχο Θανάση Μαμάκο αλλά και τους συνεργάτες του.

Το σύνολο των υποχρεώσεων από τις αναθέσεις του Δήμου, για τις άμεσες παρεμβάσεις (άνθρωποι, μηχανήματα, υλικά, προμήθειες, εργασίες κτλ) ανέρχεται σε 4.372.877,99 ευρώ, από τα οποία περίπου τα 2 εκατ. θα καλυφθούν από χρηματοδοτήσεις που προκύπτουν από συμμετοχή του Δήμου σε τρεις προσκλήσεις των αρμοδίων Υπουργείων. Είναι ποσά που έχουν ήδη εγκριθεί και αναμένεται η εκταμίευσή τους. Απομένει όμως ένα ποσό περίπου 2,3 εκατ. ευρώ που πρέπει να πληρωθεί από ιδίους πόρους, μέχρι να υπάρξει νεότερη εξέλιξη.

Οι επισκευές των υποδομών που υπέστησαν ζημιές αλλά και οι καταστροφές στον πάγιο εξοπλισμό του Δήμου, υπολογίζεται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Αφορά:

  • Παρεμβάσεις σε σχολεία (στέγες, εξοπλισμός, οικοδομικές εργασίες) και στις εργατικές κατοικίες ,
  • Γέφυρες, Αγροτική & Δημοτική Οδοποιία, Κοινόχρηστοι Χώροι Πρασίνου καθώς και Αθλητικές Εγκαταστάσεις Γηπέδων Ποδοσφαίρου
  • Εξοπλισμό της Δ/νσης καθαριότητας και της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών. Υπολογίζονται σε περίπου 1.600 οι κάδοι και 5 περίπου τα μηχανικά μέσα (αυτοκίνητα, φορτωτές κτλ) που καταστράφηκαν

Σε αυτά τα ποσά θα πρέπει να προστεθούν και τα περίπου 6,2 εκατ. ευρώ που αφορούν σε αποκαταστάσεις των ζημιών που έγιναν στους Βιολογικούς Σταθμούς του Δήμου (Λάρισα, Γιάννουλη, Κοιλάδα) και τις αναγκαίες επεμβάσεις στη λειτουργία τους.

Ο Δήμαρχος Θανάσης Μαμάκος, έδωσε από την πρώτη στιγμή εντολή για επικαιροποίηση των καταγραφών που υπήρξαν και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, απέστειλε ήδη επιστολή στον αρμόδιο υφυπουργό Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές και Κρατικής Αρωγής, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, στην οποία αφού παρουσιάζει αναλυτικά τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν στο Δήμο, ζητά την ανάλογη χρηματοδότηση.