ΕΛΛΑΔΑ

Πρόεδρος Συνόδου Πρυτάνεων: Στόχος η ομαλή ολοκλήρωση του εξαμήνου στα Πανεπιστήμια

Πρόεδρος Συνόδου Πρυτάνεων: Στόχος η ομαλή ολοκλήρωση του εξαμήνου στα Πανεπιστήμια

Ο πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων και πρύτανης του Δημοκρίτειου, Φώτης Μάρης μίλησε για την απόφαση να διεξαχθούν διαδικτυακά οι εξετάσεις στα Πανεπιστήμια, εξαιτίας των καταλήψεων. 

«Πάρθηκε μια απόφαση με προτεραιότητα την ομαλή ολοκλήρωση του εξαμήνου σπουδών αλλά και την έναρξη του επόμενου. Και αυτό ακριβώς θα υλοποιήσουμε τις επόμενες μέρες». Με αυτά τα λόγια, ο Φώτης Μάρης, εξήγησε την απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων, να διεξαχθούν διαδικτυακά οι εξετάσεις στα Πανεπιστήμια.

«Ήταν μια ομόφωνη απόφαση. Το κλίμα ήταν πολύ εποικοδομητικό και συζητήσαμε όλα τα θέματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί από τις καταλήψεις» είπε ο Φώτης Μάρης.

Ενώ για το πώς θα υλοποιηθούν διαδικτυακά οι εξετάσεις ανέφερε ότι υπάρχει διαθέσιμη υποδομή και είναι μία από τις κατακτήσεις της περιόδου της πανδημίας. Όπως είπε «καλούμαστε να εφαρμόσουμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα».

Μάλιστα, εξηγώντας την αναφορά στην ανακοίνωση ότι «η Σύνοδος εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τη στοχοποίηση των πρυτανικών αρχών, με αποκορύφωμα την εισαγγελική παρέμβαση», τόνισε:

«Νομίζω και αυτή είναι η άποψη της Συνόδου ότι το νομικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρο. Άσυλο στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν υπάρχει πλέον. Άρα οι πρυτανικές αρχές του κάθε πανεπιστημίου οι οποίες λειτουργούν με γνώμονα τον σκοπό για τον οποίο έχουν ιδρυθεί τα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, υλοποιούνται στο μάξιμουμ. Και αυτό ακριβώς κάνουμε συνθέτοντας και προσπαθώντας πάντοτε να υλοποιήσουμε με τις καλύτερες συνθήκες το εκπαιδευτικό, ερευνητικό και διοικητικό μας έργο. Από εκεί και πέρα είναι ξεκάθαρες και οι αρμοδιότητες τις οποίες έχουν οι πρυτανικές αρχές, αλλά και οι αρμοδιότητες που έχουν οι άλλες αρχές. Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε. Και εκεί ακριβώς έγινε, θα μου επιτραπεί η έκφραση, η στοχοποίηση συναδέλφων σε πολλές πρυτανικές αρχές για καταλήψεις, οι οποίες είναι ήδη γνωστές σε όλους τους εμπλεκόμενους. Και πραγματικά αυτό βάλλει έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της ελληνικής κοινωνίας, αυτή του Πρύτανη».