ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Avgi: Με άγριες διαθέσεις ο χιονιάς - Δύσκολη η Τρίτη - Κλειστά σχολεία και τηλεργασία

Κακοκαιρία Avgi: Με άγριες διαθέσεις ο χιονιάς - Δύσκολη η Τρίτη - Κλειστά σχολεία και τηλεργασία

Στα «λευκά» ντύνει τη χώρα η κακοκαιρία Avgi - Πού υπάρχουν προβλήματα, θα γίνει με μαθητές και εργαζόμενους  

Στην κορύφωσή του αναμένεται να βρεθεί την Τρίτη το κύμα της κακοκαιρίας Avgi με ισχυρές χιονοπτώσεις αλλά και σφοδρούς βοριάδες, έχοντας θέσει σε συναγερμός πολιτείας και δήμους για την αντιμετώπιση προβλημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχει ανακοινωθεί σειρά έκτακτων μέτρων που αφορούν στο οδικό δίκτυο, στα σχολεία και εργαζόμενους στις περιοχές όπου αναμένεται χιονίσει ή ήδη πέφτει χιόνι.

Πού θα χιονίσει

Σε Θεσσαλία - Σποράδες, Ανατολική Στερεά, Εύβοια,Αττική, βορειανατολική Πελοπόννησο και Κρήτη τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν το πρωί της Τρίτης ενώ υποχώρησή τους αναμένεται από το βράδυ ή από το πρωί της Τετάρτης.

Κλειστοί δρόμοι - Υποχρεωτικές οι αλυσίδες στην Αττική

Από τις 10 το βράδυ της Δευτέρας οι οδηγοί που κινούνται στο λεκανοπέδιο οφείλουν να διαθέτουν στο όχημά τους αλυσίδες, διαφορετικά απειλούνται με πρόστιμο ύψους 80 ευρώ.

Εξαιτίας των χιονοπτώσεων αρκετοί δρόμοι έχουν κλείσει ενώ έχει απαγορευτεί προληπτικά η κυκλοφορία βαρέως οχημάτων. Κλειστές είναι οι Λεωφόροι Πάρνηθας και Φυλής, ενώ αργά το βράδυ της Δευτέρας έκλεισε λόγω χιονόπτωσης και η Λεωφόρος Διονύσου από το ύψους του 414 στρατιωτικού νοσοκομείου έως τη θέση Άγιος Πέτρος.

Συγκεκριμένα από απόψε και μέχρι το πρωί της Τετάρτης δεν επιτρέπεται η κυκλοφορίας παντός είδους φορτηγού αυτοκινήτου με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 3,5 τόνων, από όρια νομών Πιερίας/Θεσσαλονίκης έως την Αθήνα (Κόμβο Καλυφτάκη), καθώς επίσης και στους νομούς Βοιωτίας και Εύβοιας, στο τμήμα Σχηματάρι – Χαλκίδα. Η απαγόρευση ισχύει και στον Ε65 στο ύψος της Καρδίτσας στο ρεύμα προς Λαμία.

Της απαγόρευσης εξαιρούνται:

α) Τα οχήματα Οδικής Βοήθειας,

β) Τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν αλάτι και

γ) Τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

• Στην Επ.Ο. Ελευσίνας - Σχηματαρίου, από την 6η χ/θ (ΤΙΤΑΝ) έως την Τ.Κ. Στεφάνη.
• Στην Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών, από την 30η χ/θ έως την 36η χ/θ.
• Στην Επ.Ο. Αράχοβας – Επταλόφου, από την 10η χ/θ έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού.
• Στην Επ.Ο. Λιβαδειάς – Κυριακίου (μέσω Αναλήψεως).
Νομός Ευβοίας

Κλειστά σχολεία σε 8 δήμους της Αττικής

Δεν θα λειτουργήσουν την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024 τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε οκτώ δήμους της Αττικής – και ειδικότερα, στους Δήμους Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης και Παλλήνης, όπου αργά το βράδυ της Δευτέρα αποφασίστηκε να μείνουν κλειστά σε όλο τον δήμο, κι όχι μόνο στην περιοχή της Ανθούσας όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας αναφέρεται:

«Αναστέλλεται, για αύριο [Τρίτη], 30/1/2024, η λειτουργία σχολείων Α΄θμιας και Β΄θμιας εκπαίδευσης σε συγκεκριμένους Δήμους της χώρας, κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καθώς και στα σχολεία, στα οποία, έχει ήδη αποφασισθεί η αναστολή λειτουργίας τους από τους οικείους Δήμους λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών.

Υπενθυμίζεται, από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ότι στις σχολικές μονάδες που αναστέλλεται η λειτουργία τους, προβλέπεται η εφαρμογή τηλεκπαίδευσης κατά τις πρωινές ώρες και για την Πρωτοβάθμια και για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

Τηλεργασία σε 9 δήμους της Αττικής - 4 μέτρα για τις επιχειρήσεις

Η κακοκαιρία επαναφέρει και την τηλεργασία σε 9 δήμους του λεκανοπεδίου

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επισημαίνει την υποχρέωση των εργοδοτών στις περιοχές που, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αναμένεται να πληγούν (ιδίως δε οι περιοχές Μάνδρας–Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης, Παλλήνης, Εύβοιας και Βοιωτίας), να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους και να μεριμνούν ώστε -με βάση την κείμενη νομοθεσία- να μην θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ιδίως δε όσους εξ αυτών απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε περιπτώσεις, όπως η τωρινή κακοκαιρία, εφαρμόζονται παγίως τα ακόλουθα:

  1. Όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης.
  2. Εφόσον επιχειρήσεις απασχολούν εργαζομένους σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιοπαθείς).
  3. Στην περίπτωση τεχνικών και οικοδομικών έργων, καθώς και των εργασιών στα λιμάνια, οι εργασίες διακόπτονται όταν παρεμποδίζονται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες και επαναλαμβάνονται μετά την αποκατάσταση ασφαλών συνθηκών εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η εγκατάσταση ή χρήση ανυψωτικών μηχανημάτων σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατό να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους, ενώ πρέπει να επιθεωρούνται και να επανελέγχονται από τον επιβλέποντα μηχανικό - ως προς την αντοχή, τη σταθερότητα και τα μέτρα ασφάλειας - αντιστηρίξεις, εκσκαφές, βοηθητικές κατασκευές (ικριώματα κ.λπ.) κατά τη διάρκεια τυχόν θεομηνίας και πριν από την επανάληψη των εργασιών.
  4. Ειδικότερα, όσον αφορά στις επιχειρήσεις-εργοδότες (συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών), που απασχολούν εργαζόμενους διανομείς, τόσο στο χώρο της εστίασης όσο και σε άλλες δραστηριότητες μεταφορών/διανομής αντικειμένων με δίτροχα οχήματα, τονίζεται ότι οι εργοδότες οφείλουν αν δεν το έχουν ήδη κάνει, να εφοδιάσουν άμεσα τους διανομείς με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας (κράνος, γάντια, αδιάβροχή στολή προστασίας κλπ.) Πέραν της παροχής του αναγκαίου εξοπλισμού ατομικής προστασίας, οι εργοδότες οφείλουν επίσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, να προβούν και στην άμεση παύση εργασιών σε περίπτωση επικράτησης ακραίων καιρικών συνθηκών (χιονόπτωση, παγετός), καθώς προέχει η προστασία των εργαζομένων διανομέων.

Σχετικές ειδήσεις