ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη εβδομάδα καταλήψεων στα πανεπιστήμια: Αντιδράσεις καθηγητών για τις διαδικτυακές εξετάσεις

Πέμπτη εβδομάδα καταλήψεων στα πανεπιστήμια: Αντιδράσεις καθηγητών για τις διαδικτυακές εξετάσεις

Οι Σύγκλητοι των περισσότερων πανεπιστημίων έδωσαν το πράσινο φως για να διεξαχθούν ψηφιακά οι εξετάσεις. Ωστόσο, κάποια τμήματα πανεπιστημίων έχουν ήδη αντιδράσεις, επικαλούμενα το αδιάβλητο της διαδικασίας

Την πέμπτη εβδομάδα των φοιτητικών κινητοποιήσεων διανύουν τα πανεπιστήμια της χώρας, με τουλάχιστον 150 σχολές να τελούν υπό κατάληψη. Παρά την απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων για τηλε-εξετάσεις, 200 καθηγητές πανεπιστημίων ανακοινώνουν ότι αρνούνται να πάρουν μέρος στις διαδικτυακές εξετάσεις.

Οι Σύγκλητοι των περισσότερων πανεπιστημίων έδωσαν το πράσινο φως για να διεξαχθούν ψηφιακά οι εξετάσεις. Ωστόσο, κάποια τμήματα πανεπιστημίων έχουν ήδη αντιδράσεις, επικαλούμενα το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Νέος γύρος συνελεύσεων στα πανεπιστήμια για τις καταλήψεις

Με περίπου 150 σχολές να παραμένουν κλειστές για πέμπτη εβδομάδα φοιτητικοί σύλλογοι προχωρούν σε νέο γύρο γενικών συνελεύσεων, προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν τις καταλήψεις, την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για την άρνηση καθηγητών πανεπιστημίων να διεξάγουν διαδικτυακές εξετάσεις με τη σύνοδο πρυτάνεων να καταδικάζει κάθε μορφής επίθεση κατά του δημόσιου πανεπιστημίου αναφέροντας ότι οι διοικήσεις των ΑΕΙ εκπληρώνουν στο ακέραιο τις εκ του νόμου υποχρεώσεις τους.

«Η πανεπιστημιακή κοινότητα υπερασπιζόμενη το αυτοδιοίκητο, την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στους χώρους των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, δεν καταβάλλεται ούτε τρομοκρατείται», αναφέρει η σύνοδος πρυτάνεων σε ανακοίνωση της.

Παράλληλα 200 πανεπιστημιακοί υπογράφουν κατά των τηλε – εξετασεων και αναφέρουν σε επιστολή ότι «αποτελούν αντιεκπαιδευτικά μέσα τα οποία η κυβέρνηση θέτει στην υπηρεσία του πιο μοχθηρού σκοπού: την κάμψη κάθε αντίστασης στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων»