ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός στην Κρήτη: Στο νοσοκομείο Χανίων ασθενής με ιλαρά – Τέταρτο κρούσμα στο νησί

Συναγερμός στην Κρήτη: Στο νοσοκομείο Χανίων ασθενής με ιλαρά – Τέταρτο κρούσμα στο νησί

Σε επιφυλακή είναι οι αρμόδιες Αρχές στο νησί για τα κρούσματα ιλαράς που έχουν εντοπιστεί στο νησί – Όλα αφορούν ενήλικες και δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής πειραιτέρω διασπορά

Στα τέσσερα έχουν φτάσει τα κρούσματα ιλαράς στην Κρήτη, με έναν ασθενή να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Χανίων.

Ο Γιώργος Σουρβίνος, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, μιλώντας στο CRETA TV, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι και τα τέσσερα κρούσματα αφορούν ενήλικες και εντοπίζονται μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, χωρίς να υπάρχει περαιτέρω διασπορά.

Οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση για εμβολιασμό καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η ιλαρά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα

Σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας καθώς όλα τα κρούσματα ανιχνεύθηκαν και απομονώθηκαν άμεσα, ενώ δεν υπάρχουν άλλα δείγματα υπό διερεύνηση.

«Δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας στην Κρήτη για διασπορά ή έξαρση κρουσμάτων. Τα κρούσματα περιορίστηκαν άμεσα».

Τονίζεται ότι οι υγειονομικές Αρχές της χώρας είναι σε συναγερμό καθώς πέρα από τα κρούσματα ιλαράς έχουν παρατηρηθεί και αρκετά περιστατικά λοίμωξης από στρεπτόκοκκο.

Όπως ανέφερε ο καθηγητή και διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Διαμαντής Κοφτερίδης, μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV: «η αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς στη χώρα είναι 45 φορές πάνω σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ αν ένας έχει περάσει στο παρελθόν ιλαρά έχει αποκτήσει ανοσία».

Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς ότι η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι χαμηλή και ως εκ τούτου υπάρχει κίνδυνος συρροής κρουσμάτων, όπως συμβαίνει ήδη σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Σωτήρια η άμεση αντιμετώπιση

Ο κ. Σουρβίνος απηύθυνε έκκληση για εμβολιασμό καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η ιλαρά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

Σημειώνεται ότι τα πρώτα συμπτώματα της ιλαράς είναι υψηλός πυρετός, κόκκινα μάτια, βήχας, πόνος και γενική αδιαθεσία, καθώς και δερματικά εξανθήματα.

Παράλληλα, ο Νίκος Βουδούρης, μέλος της Eλληνικής Παιδιατρικής Eταιρείας, μιλώντας στο CRETA κάλεσε τους γονείς να είναι σε εγρήγορση και να εμβολιάσουν άμεσα τα παιδιά τους.

Πρόσθεσε δε, ότι η εμβολιαστική κάλυψη έχει ανέβει σε πολύ καλά επίπεδα. «Ο ιός μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα στις κλειστές κοινότητες, γιατί μεταδίδεται με το αναπνευστικό. Αν τηρηθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι θωρακισμένοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Ιλαρά: ΕΚΠΑ - Η πιο μολυσματική ασθένεια που έχει γνωρίσει η επιστήμη

Ιλαρά: Σε ετοιμότητα ο ΕΟΔΥ για πιθανή έξαρση κρουσμάτων - Ενίσχυση εμβολιασμών

Παγώνη: Γρίπη με υψηλό πυρετό και μεγάλη κακουχία - Να επιμείνουμε στον εμβολιασμό