ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Απέκλεισαν και πάλι τα Μουδανιά - Έγιναν συγκεντρώσεις σε Καρδίτσα και Λάρισα

Αγρότες: Απέκλεισαν και πάλι τα Μουδανιά - Έγιναν συγκεντρώσεις σε Καρδίτσα και Λάρισα

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες τέσσερις μέρες πριν το ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Τέσσερις ημέρες πριν από το κρίσιμο τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, αφού οι μηχανές των τρακτέρ είναι διαρκώτες αναμμένες.

Οι αγρότες της Καρδίτσας προχώρησαν σε μηχανοκίνητη πορεία με τα τρακτέρ στο κέντρο της Καρδίτσας ενώ είναι διατεθειμένοι να μείνουν στην κεντρική πλατεία της πόλης όλη τη νύχτα με τα γεωργικά τους μηχανήματα.

Άκρως μαχητικό και μαζικό σε συμμετοχή ήταν το συλλαλητήριο που οργάνωσαν οι αγρότες, στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας. Στο συλλαλητήριο πήραν μέρος πολλοί φορείς, εκπρόσωποι σωματείων και πολίτες, προκειμένου να συμπαρασταθούν στον αγώνα των αγροτών ενώ επάνω στην πλατεία ανέβηκαν και αρκετά τρακτέρ που έφθασαν από το μπλόκο στον κόμβο του Ε65. Μάλιστα, οι αγρότες έριξαν άχυρα και γάλα για να δείξουν ότι ούτε τα προϊόντα τους δεν μπορούν να πουλήσουν.

«Βγήκαμε με τα τρακτέρ στους δρόμους επειδή αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επιβίωσης», σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου και προσθέτει: «Οι ολοκληρωτικές καταστροφές στην παραγωγή μας από τις πλημμύρες μάς έχουν αφήσει χωρίς εισόδημα, ενώ ζούμε με την αγωνία αν και πότε θα μπορέσουμε ξανά να παράγουμε. Ταυτόχρονα παραμένουν και συνεχώς μεγαλώνουν τα προβλήματα που σχετίζονται με το υψηλό κόστος παραγωγής και τις περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ.

Τρακτέρ και αγρότες στην πλατεία της Λάρισας

Επίσης, ξεκίνησαν τα τρακτέρ από τον κόμβο του Πλατυκάμπου με προορισμό την Κεντρική Πλατεία της Λάρισας. Τα τρακτέρ, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, θα μείνουν στην πλατεία όπου και θα διανυκτερεύσουν μέχρι το Σάββατο στο πλαίσιο της της διαμαρτυρίας τους απέναντι στην κυβέρνηση.

Στους δρόμους για 8η μέρα οι αγρότες στο Αίγιο

Συνεχίζουν απόψε για 8η μέρα να παραμένουν στο μπλόκο της παλιάς Εθνικής οδού Πατρών – Αθηνών, στο ύψος του ποταμού Σελινούντα, οι αγρότες της Αιγιάλειας.

Οι αγρότες πραγματοποίησαν πορεία με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα από το μπλόκο μέχρι το κέντρο του Αιγίου, όπου θα παραμείνουν για λίγη ώρα και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στην παλαιά εθνική οδό.

Με «κόκκινες» γραμμές στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Δεκαπέντε αγρότες από όλη την Ελλάδα θα αποτελέσουν την επιτροπή που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό το μεσημέρι της Τρίτης. Με στόχο να εκπροσωπηθούν όλες οι περιοχές και όλοι οι κλάδοι του πρωτογενούς τομέα, στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθούν 6 άτομα από Έβρο και Μακεδονία, 6 από Θεσσαλία και Μαγνησία, 2 από Στερεά Ελλάδα και 1 από Πελοπόννησο.

Το κόστος παραγωγής αποτελεί «κόκκινη» γραμμή για τους αγρότες, οι οποίοι θα επιμείνουν στο αίτημα για αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία και για φθηνό αγροτικό ρεύμα με τιμή 7 λεπτά στην κιλοβατώρα και στις κατώτατες εγγυημένες τιμές των προϊόντων τους.

Από νωρίς το πρωί φάνηκε ότι, μέχρι τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, οι αγρότες θα σφίξουν κι άλλο τον κλοιό.

«Εάν την Τρίτη που θα γίνει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν έρθουν οι κατάλληλες απαντήσεις που περιμένουμε, όλοι θα φτάσουμε στο σημείο να κλείσουμε όλη τη χώρα», λένε οι αγρότες.

Από τις 11 το πρωί αγρότες της Φλώρινας απέκλεισαν για 4 ώρες το τελωνείο Νίκης για ολα τα επαγγελματικά οχήματα.