ΕΛΛΑΔΑ

Προσωπικός Αριθμός Πολίτη: Πότε έρχεται - Τι θα γίνει με ΑΜΚΑ και ΑΦΜ

Προσωπικός Αριθμός Πολίτη: Πότε έρχεται - Τι θα γίνει με ΑΜΚΑ και ΑΦΜ

Στόχος του Προσωπικού Αριθμού Πολίτη είναι η διευκόλυνση των συναλλαγών με το Δημόσιο

Ριζικές αλλαγές αναμένονται στις συναλλαγές του πολίτη με το Δημόσιο, καθώς μέσα στους επόμενους δύο μήνες προβλέπεται να μπει σε εφαρμογή ο Προσωπικός Αριθμός Πολίτη.

Ακόμη, δεν έχει ξεκαθαρίσει το πώς θα εφαρμοστεί ο Προσωπικός Αριθμός Πολίτη και με ποιον τρόπο θα δοθεί στους πολίτες. Ωστόσο εξετάζεται τα πρώτα ψηφία να τα επιλέγει ο ίδιος ο πολίτης, όταν ανοίξει η ειδική πλατφόρμα στο gov.gr. Στόχος όμως είναι να διευκολυνθεί ο πολίτης και οι καθημερινές του συναλλαγές με το Δημόσιο, και κυρίως τη σχέση τους με την εφορία, τον ΕΦΚΑ και την ασφάλεια.

Να σημειωθεί όμως πως ο εν λόγω αριθμός δεν θα καταργήσει τον ΑΦΜ που τηρούν περίπου 9.000.000 φορολογούμενοι καθώς ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου θα αποτελεί τον βασικό πυλώνα του Προσωπικού Αριθμού. Το εν λόγω έργο εκπονείται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και φιλοδοξεί να αλλάξει

Τι θα ισχύει με ΑΦΜ και τις συναλλαγές στο Δημόσιο

Ο Προσωπικός Αριθμός Πολίτη δεν θα καταργήσει τον ΑΦΜ. Όταν ο πολίτης επισκεφτεί οποιαδήποτε Δημόσια Υπηρεσία π.χ. Εφορία, ΕΦΚΑ, περιφέρειες ή δήμους μπορεί να δίνει μόνο τον αριθμό αυτόν χωρίς κατά περίπτωση να απαιτείται να θυμάται τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ, τον αριθμό ταυτότητας κτλ. Ακόμα και όταν οι πολίτες επισκέπτονται π.χ. κάποιον γιατρό, ο Προσωπικός Αριθμός Πολίτη (ΠΑ) θα “βοηθά” τον γιατρό να εντοπίζει τον ΑΜΚΑ για να τους γράψει τα φάρμακα ή το παραπεμπτικό της εξέτασης.

Από την άλλη δεν αλλάζει τίποτα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω του gov.gr. Αυτό σημαίνει θα συνεχίσουν οι πολίτες να χρησιμοποιούν για το gov.gr τους κωδικούς χρήστη του taxisnet ή και τους web Banking κωδικούς όπου αυτό προβλέπεται. Στην περίπτωση συναλλαγών πολιτών με τον ιδιωτικό τομέα προς το παρόν ο προσωπικός αριθμός δεν φέρνει κάποια αλλαγή.

Προσωπικός αριθμός πολίτη: Τι ισχύει για ΑΜΚΑ, ταυτότητες και διαβατήρια;

Σε σχέση με τους υπόλοιπους αριθμούς όπως είναι ΑΜΚΑ, ο αριθμός ταυτότητας, ο αριθμός διαβατηρίου δεν αλλάζει κάτι, δηλαδή δεν καταργούνται αλλά δεν χρειάζεται κάποιος να τους θυμάται, όπως, ήδη δεν χρειάζεται να θυμόμαστε και άλλους αριθμούς στο Δημόσιο Τομέα όπως είναι για παράδειγμα ο αριθμός στο Μητρώο Πολιτών.

Ένα πρόσθετο όφελος που έχει ο Προσωπικός Αριθμός Πολίτη είναι και ότι ο πολίτης θα αποκτήσει ενιαία εικόνα στα επιμέρους μητρώα του Δημοσίου καθότι μέχρι σήμερα μπορεί να υπάρχουν διαφορές μεταξύ επιμέρους στοιχείων. Για παράδειγμα το όνομα Κωνσταντίνος, Κώστας, Ντίνος που μπορεί να αναφέρονται στο ίδιο άτομο αλλά γράφεται με διαφορετικό τρόπο.