ΕΛΛΑΔΑ

Βέροια: Επίδοξοι... Ιντιάνα Τζόουνς έσκαψαν τρύπα 24 μέτρων (!) για να βρουν λίρες

Βέροια: Επίδοξοι... Ιντιάνα Τζόουνς έσκαψαν τρύπα 24 μέτρων (!) για να βρουν λίρες

Ούτε ένα, ούτε δυο αλλά έξι άτομα χρειάστηκαν για να σκάψουν την τρύπα και να βρουν το απόλυτο τίποτα

Τρύπα… 24 μέτρων έσκαψαν μέσα σε διατηρητέο κτήριο στη Βέροια το 2018 έξι άτομα, θεωρώντας πως θα βρουν λίρες.

Έφτασαν μάλιστα στην περιοχή από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και έμειναν στην πόλη για 40 ημέρες, μέχρι να πετύχουν τον πολυπόθητο στόχο τους, κάτι που ωστόσο δεν έγινε ποτέ.

Αντιθέτως, καθώς το κτήριο είχε χαρακτηριστεί αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, κατηγορήθηκαν για παράνομη ανασκαφή τελεσθείσα εντός αρχαιολογικού χώρου, χρήση ανιχνευτή μετάλλων σε αρχαιολογικό χώρο καθώς και για φθορά ξένου μνημείου.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης τούς αθώωσε για την πρώτη πράξη, καθώς δέχθηκε τον ισχυρισμό τους ότι δεν έψαχναν για αρχαία, ενώ τους έκρινε ένοχους για τις άλλες δύο, καταδικάζοντας τον έναν κατηγορούμενο σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών -μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως- και τους υπόλοιπους πέντε σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή.

Πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί ο πρώτος σε ποινή κάθειρξης δέκα ετών -την οποία και εξέτιε- και οι υπόλοιποι σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών.

Στις απολογίες τους παραδέχθηκαν ότι όλοι ήταν σε κακή οικονομική κατάσταση και υποστήριξαν ότι όταν έφτασε στα αφτιά τους η πληροφορία πως στο σπίτι υπήρχαν θαμμένα δύο κιβώτια με λίρες, αποφάσισαν να μεταβούν στη Βέροια και να ψάξουν. «Είπαμε ότι αν τα βρούμε θα σωθούμε», είπε ο ένας εκ των κατηγορουμένων.

«Με το αθώο μας μυαλό, πιστεύαμε ότι σε πέντε μέτρα θα βρούμε λίρες», πρόσθεσε και υποστήριξε ότι χρειάστηκε να σκάψουν πολλά μέτρα μέχρι να διαπιστώσουν ότι ο ανιχνευτής δεν χτυπούσε γιατί εντόπιζε λίρες, αλλά… τον εαυτό του.

«Δεν ξέραμε καν ότι υπήρχαν αρχαία, τις λίρες θέλαμε», είπε άλλος κατηγορούμενος.

Πηγή:voria.gr