ΕΛΛΑΔΑ

Εντυπωσιακή πτώση μετεωροειδούς μεταξύ Ιωαννίνων και Καλαμπάκας (vid)

Εντυπωσιακή πτώση μετεωροειδούς μεταξύ Ιωαννίνων και Καλαμπάκας (vid)

Η στιγμή της πτώση του μετεωροειδούς καταγράφηκε από κάμερα του Αστεροσκοπείου - Το ουράνιο σώμα διασπάστηκε με το που εισήλθε στην ατμόσφαιρα σε τουλάχιστον δύο κομμάτια

Στα social media του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναρτήθηκε βίντεο στο οποίο φαίνεται η πτώση ενός μετεωροειδούς στην ευρύτερη περιοχή Ιωαννίνων και δήμου Καλαμπάκας.

Το μετεωροειδές εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο τα ξημερώματα της 18ης Φεβρουαρίου 2024, και συγκεκριμένα στις 03:20 π.μ., όπως δημοσίευσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook, στο βίντεο φαίνονται οι καταγραφές από τις τρεις κάμερες του δικτύου AMS, ενώ του ΝΟΑΚ απουσιάζει, καθώς, λόγω της λαμπρότητας του φαινομένου, η κάμερα έφτασε σε κορεσμό. Το βίντεο είναι σε αργή κίνηση (0.5x) και δείχνει ξεκάθαρα ότι το ουράνιο σώμα διασπάστηκε με το που εισήλθε στην ατμόσφαιρα σε τουλάχιστον δύο κομμάτια, στη συνέχεια φαίνεται και ένα τρίτο, ενώ προς στο τέλος φαίνεται και η έκρηξη προτού εξαφανιστεί. Η διάρκεια του φαινομένου είναι περίπου 2,5 δευτερόλεπτα και η ταχύτητα εισόδου κυμαίνεται μεταξύ 17-24 χλμ./δευτερόλεπτο.