ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία: Ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις στην Αθήνα - Σε ισχύ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Απεργία: Ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις στην Αθήνα - Σε ισχύ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
INTIME

Απροσπέλαστοι είναι λόγω της απεργίας από νωρίς το πρωί οι βασικοί δρόμοι της Αθήνας

Μεγάλες είναι οι απεργιακές συγκεντρώσεις σήμερα, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου σε όλη την χώρα με την ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το ΠΑΜΕ, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να συμμετέχουν. Απροσπέλαστοι είναι λόγω των απεργιών από νωρίς το πρωί οι βασικοί δρόμοι της Αθήνας, με την απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και τα ταξί να επιδεινώνουν την κατάσταση.

Πιο συγκεκριμένα, η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 το πρωί, ωστόσο ήδη από τις 9:00 έχουν ξεκινήσει στο κέντρο συγκεντρώσεις από διάφορα σωματεία. Από την πλευρά του, το ΠΑΜΕ έχει καλέσει σε συγκέντρωση στα Προπύλαια, στις 10:30 π.μ.

«Αποφύγετε το κέντρο»

Η Αστυνομία έχει προχωρήσει στην εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς από τις 9 έχουν ξεκινήσει συναθροίσεις - συγκεντρώσεις.

Για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας και την αποσυμφόρηση της κίνησης η Ελληνική Αστυνομία θα λάβει τα αναγκαία μέτρα τροχαίας με την πραγματοποίηση εκτροπών και διακοπών κυκλοφορίας. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σε οδούς περιμετρικά των Προπυλαίων, της Πλατείας Κλαυθμώνος, της Πλατείας Ομονοίας (Πειραιώς, Πατησίων κ.λπ.), της Πλατείας Συντάγματος (Λεωφόρους Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας) καθώς και σε Πανεπιστημίου και Σταδίου.

Η ΕΛ.ΑΣ. απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στο κέντρο της πόλης και ιδιαίτερα στους παραπάνω οδικούς άξονες και περιμετρικά αυτών, μέχρι την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων.

Μετρό, Τραμ και ΗΣΑΠ

Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ, τρένα και ηλεκτρικός έχουν τραβήξει χειρόφρενο, καθώς οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ έναν χρόνο μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

Το Μετρό, ο ΗΣΑΠ και το Τραμ είναι ακινητοποιημένα και θα παραμέινουν καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου. Κανένα δρομολόγιο δεν θα πραγματοποιηθεί επίσης και στο σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση των σωματείων των εργαζομένων.

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, έχουν ξεκινήσει να κινούνται από τις 9:00 π.μ. και θα συνεχίσουν μέχρι τις 21:00, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ και του ΗΛΠΑΠ. Μάλιστα, τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις αφετηρίες γύρω στις 20:00.

Τα σωματεία τα οποία συμμετέχουν στην απεργία είναι:

  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ.ΣΥ.
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΡΑΜ & ΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ ΣΤΑΣΥ (Σ.Ε.Τ.)
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ & ΛΟΙΠΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. (Σ.Η.Ε.Κ.)
  • ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΣΤΑΘΜΑΡΧΩΝ - ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ ΤΡΑΜ ΑΤΤΙΚΗΣ (Σ.Η.Τ.Α.)
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ (Σ.Η.Α.Μ.)
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ (Σ.Ε.Κ.Ε.Λ.Μ.Α.)

Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί τα εξής στην απεργία της 28ης Φεβρουαρίου:

  • Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στοιχειωδώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός.
  • Επαναφορά εδώ και τώρα των Δώρων.
  • Συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς.
  • Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016-2017.
  • Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας.
  • Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ.
  • Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
  • Άμεση στελέχωση με μόνιμους υπαλλήλους όλων των κρίσιμων δημόσιων φορέων και αναβάθμιση όλων των αναγκαίων υποδομών.

Χωρίς ταξί η Αθήνα

Συνεχίζουν και σήμερα τις απεργιακές κινητοποιήσεις οι αυτοκινητιστές ταξί της Αθήνας, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει την δράση τους από εχθές Τρίτη 27 Φεβρουαριόυ, καθώς το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου αποφάσισε την πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας.

Τα βασικά αιτήματα του κλάδου, είναι:

  • Ελεύθερη διέλευση στις λεωφορειολωρίδες για τα έμφορτα ταξί.
  • Απάντηση από την κυβέρνηση, «γιατί αφήνει παράνομες εφαρμογές που χρησιμοποιούν είτε ταξί, είτε Ε.Ι.Χ να μην πληρώνουν κανένα φόρο, να βγάζουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό, αφήνοντας στους νόμιμους επαγγελματίες αυτοκινητιστές μόνο φορολογικά βάρη».
  • Αναπροσαρμογή προκαθορισμένης τιμής για την διαδρομή Αεροδρόμιο Αθηνών - Κέντρο πόλης από 40 ευρώ σε 45 ευρώ (τιμολόγιο 1) και από 55 ευρώ σε 60 ευρώ (τιμολόγιο 2).
  • Μόνιμη παραμονή του συντελεστή Φ.Π.Α στις υπηρεσίες ταξί στο 13%.
  • Άρση της υποχρεωτικότητας ταξινόμησης νέων αυτοκινήτων Ταξί μόνο μηδενικών ρύπων από το 2026. Η πρόταση του ΣΑΤΑ είναι να μετατεθεί αυτή η υποχρέωση για το 2035.
  • Νομοθετική ρύθμιση για την ειδική άδεια και αναπροσαρμογή ποινολογίου.

Επίσης, 24ωρη απεργία έχει ξεκινήσει από σήμερα Τετάρτη στο σιδηρόδρομο, από ώρα 00:01’ έως ώρα 24:00’ συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση σωματείων εργαζομένων (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ, Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ).

Παράλληλα, δεμένα παραμένουν τα πλοία που αναχωρούν σήμερα από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων.

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις

Οι πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air πραγματοποιούνται κανονικά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αεροπορίας Αιγαίου ΑΕ.

Η AEGEAN και η Olympic Air είχε ενημερώσει το επιβατικό κοινό ότι σε συνέχεια απόφασης των αρμόδιων αρχών η παροχή υπηρεσιών ελέγχου εναερίου κυκλοφορίας δε θα ανασταλεί την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, οπότε το σύνολο των προγραμματισμένων πτήσεων του εσωτερικού και του εξωτερικού δικτύου θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Ποια σχολεία θα είναι κλειστά

Παράλληλα, σήμερα, δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία.

Στην απεργία παίρνουν μέρος η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) και η Ομοσπονδία ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ). Έτσι, σήμερα μπορεί να υπάρχουν σχολεία που θα είναι κλειστά.

Γι' αυτό οι γονείς πρέπει να ενημερωθούν από τις διοικήσεις των σχολείων. Στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας, αν κάποιος καθηγητής του σχολείου συμμετέχει στην απεργία οι μαθητές θα έχουν «κενό» εκείνη την ώρα, αλλά θα πάνε κανονικά στο σχολείο. Για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, ο διευντής του σχολείου θα ενημερώσει τους γονείς για το ποιοι δάσκαλοι συμμετέχουν στην απεργία.