ΕΛΛΑΔΑ

Ιωάννινα: «Η παιδίατρος ακύρωσε το αίτημα» απαντά το ΕΚΑΒ για την καταγγελία ότι αρνήθηκε διακομιδή

Ιωάννινα: «Η παιδίατρος ακύρωσε το αίτημα» απαντά το ΕΚΑΒ για την καταγγελία ότι αρνήθηκε διακομιδή

Ο πατέρας μίας 7χρονης κατήγγειλε το ΕΚΑΒ ότι αρνήθηκε τη διακομιδή του παιδιού στην Αθήνα από τα Ιωάννινα επειδή έληγε η βάρδια - Η απάντηση του ΕΚΑΒ

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η καταγγελία ενός πατέρα σε βάρος του ΕΚΑΒ, καθώς, όπως υποστήριξε αρνήθηκε τη διακομιδή του παιδιού του, το οποίο κινδύνευε, επειδή έληγε η βάρδια.

Ο πατέρας της 7χρονης μίλησε στο MEGA και εξήγησε πως το παιδί του έπρεπε να χειρουργηθεί άμεσα και αναγκάστηκε ο ίδιος να το μεταφέρει από τα Ιωάννινα στην Αθήνα.

«Πήρα την απόφαση, μαζί με τη σύζυγό μου, να πάρω το παιδί και να φύγουμε, δεν ξέρω αν ήταν σωστό ή λάθος, αλλά και πάλι σε μία ενδεχόμενη ασφυξία, πάλι και το πλήρωμα του ΕΚΑΒ και ο γιατρός που θα το συνόδευε, δε νομίζω ότι θα μπορούσε να κάνει κάτι».

Τι συνέβη

Ήταν ξημερώματα Σαββάτου, όταν μετά από σειρά εξετάσεων, οι γιατροί ανακοινώνουν στον πατέρα ότι το παιδί πρέπει να διακομιστεί στο Παίδων Αγία Σοφία και να μπει εσπευσμένα στο χειρουργείο.

«Μας είπαν ότι το παιδί πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα, ότι υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας ή μπορεί να σπάσει το απόστημα. Ήταν σε πάρα πολύ δύσκολο σημείο, στον πρώτο σπόνδυλο στον αυχένα».

Όπως λέει, το ΕΚΑΒ Ιωαννίνων έλαβε στις 2 παρα δέκα το αρχικό αίτημα για τη διακομιδή στο νοσοκομείο της Αθήνας.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ, Γιώργος Μαθιόπουλος υποστηρίζει ότι «Μας ενημέρωσαν αν μπορούμε μέχρι τις 7:30-8 που κλείνει το ‘’Παίδων’’ να διακομίσουμε το παιδάκι. Εμείς είπαμε δεν γνωρίζουμε αν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, (…) δεν ξέρουμε τι ώρα θα ολοκληρωθεί η διακομιδή».

Η παιδίατρος που αιτήθηκε την διακομιδή ενημερώθηκε από το συντονιστικό κέντρο ότι δεν γνωρίζουν αν όντως το ΕΚΑΒ θα μπορέσει να φτάσει στην Αθήνα μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο και ο πατέρας καταγγέλλει ότι εκείνη τη στιγμή την άκουσε να λέει ότι το πλήρωμα αρνείται τη διακομιδή.

«Κινήθηκαν οι διαδικασίες, μας είπαν ετοιμάστε το παιδάκι για να φύγετε, περιμένω 20λεπτο χωρίς ενημέρωση, μπαίνω στο γραφείο των γιατρών. Μπροστά μου λέει: ‘’Μα τι λέτε; Είναι δυνατόν το πλήρωμα να αρνείται τη διακομιδή; (…) Δεν έγινε απολύτως τίποτα, την προέτρεψαν να ξαναπάρει στο ΕΚΑΒ. Η γιατρός είπε στο ΕΚΑΒ εκείνη την ώρα ‘έχω τον πατέρα μπροστά μου, τι θα πω στον πατέρα; (…) Υπάρχει ένα σχέδιο οργανωμένο να επιρρίψουν τις ευθύνες στην γιατρό που έδωσε μεγάλη ευθύνη για να φύγει το παιδί με ασθενοφόρο. (…) Προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες στη γιατρό, προσπαθούν να βγάλουν τρελούς και εμένα και τη γιατρό».

«Η απάντηση από το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ δεν είναι ότι τελειώνει η βάρδια των πληρωμάτων, γιατί δεν εμπλέκονται οι διασώστες, εμπλέκεται το συντονιστικό κέντρο που πρέπει να κάνει κάποιες ενέργειες», προσθέτει ο πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ.

Τι απαντά το ΕΚΑΒ

Το ΕΚΑΒ από την πλευρά του απαντά ότι η παιδίατρος ακύρωσε το αίτημα, ενώ το ασθενοφόρο άρχισε να προετοιμάζεται για τη διακομιδή, επειδή το παιδί θα μεταφερόταν με ιδιωτικό μέσο στο Παίδων με την οικογένειά του.

«Στις 3:23 π.μ. ενεργοποιήθηκε η διαδικασία προετοιμασίας του ασθενοφόρου οχήματος για την πραγματοποίηση της διακομιδής. Στις 3:45 π.μ. όμως, πραγματοποιήθηκε 3η κλήση από τη ιατρό του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων όπου αιτήθηκε την ακύρωση της διανοσοκομειακής διακομιδής, διότι με πρωτοβουλία και ιδία ευθύνη συγγενούς του παιδιού, αυτό θα μεταφερόταν στην Αθήνα με ιδιωτικό μέσο».

«Γίνεται το αίτημα, στέλνουν email στο ΕΚΑΒ, έχει γίνει συνεννόηση πρώτα των δύο νοσοκομείων και αφού στέλνουν το email εμάς μας ενημερώνουν ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία και ξεκινάμε να στείλουμε ή απλό ασθενοφόρο ή κινητή μονάδα», λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ.

Η καταγγελία εξετάζεται, με την 7χρονη να νοσηλεύεται στο Αγία Σοφία σε καλύτερη κατάσταση, σύμφωνα με τον πατέρα της.

«Νοσηλεύεται ακόμα, είναι καλυτέρα, είχαμε κάποιες επιπλοκές αλλά είναι καλύτερα». «Ακόμα σκέφτομαι αν έκανα σωστά ή λάθος. Η επόμενη λύση ήταν να περιμένει το παιδί στο νοσοκομείο Ιωαννίνων, να κληθεί το επόμενο νοσοκομείο και αν θα δεχόταν το περιστατικό», σημειώνει.