ΕΛΛΑΔΑ

Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας εύκολα από τον υπολογιστή σας - Ποια είναι η διαδικασία

Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας εύκολα από τον υπολογιστή σας - Ποια είναι η διαδικασία

Σε κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ορίζεται η δημιουργία ψηφιακής πύλης που θα δέχεαι αιτήσεις για βεβαίωση μόνιμης κατοικίας 

Μία νέα ειδική εφαρμογή για την έκδοση ηλεκτρονικής βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας δημιουργείται και παρέχεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης gov.gr με κοινή απόφαση την οποία συνυπογράφουν η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβερνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.

Την εφαρμογή μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι πολίτες που επιθυμούν να λάβουν βεβαίωση και έχουν τη μόνιμη κατοικία τους στην Ελλάδα, καθώς και αρμόδιοι δημοτικοί υπάλληλοι, που παραλαμβάνουν στη θυρίδα του οικείου Δήμου τις αιτήσεις των πολιτών προκειμένου να διεκπεραιωθούν και να αναρτηθούν τα σχετικά έγγραφα των απαντήσεων επί των αιτήσεων με τη χρήση της εφαρμογής.

Πώς γίνεται η αίτηση

Οι πολίτες εισέρχονται στην εφαρμογή είτε με κωδικούς taxisnet ή web banking είτε χρησιμοποιώντας εγκεκριμένο πιστοποιητικό ηλεκτρονικής υπογραφής. Οι δημοτικοί υπάλληλοι θα χρησιμοποιούν τους κωδικούς τους της δημόσιας διοίκησης.

Στη συνέχεια γίνεται επιβεβαίωση των προσωπικών στοιχείων του αιτούντος και ζητείται να συμπληρώσει τη διεύθυνση κατοικίας. Τα στοιχεία μπορουν να αποδειχθούν με τους εξής τρόπους:

  1. Είτε με ανάρτηση από τον αιτούντα στην εφαρμογή αντιγράφου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) που αφορά στο φορολογικό έτος που προηγείται ή που ταυτίζεται με αυτό της ηλεκτρονικής αίτησης.
  2. Είτε αυτόματα από την εφαρμογή μέσω διαλειτουργικότητας με το αντίστοιχο μητρώο Ε1 της Α.Α.Δ.Ε.

Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν μπορεί να αποδειξει την μόνιμη κατοικία του, επειδή η διεύθυνση κατοικίας που αναγράφεται στο Ε1 αναφέρεται σε Δήμο διαφορετικό από εκείνον όπου αιτείται την έκδοση της βεβαίωσης, τότε η μόνιμη κατοικία αποδεικνύεται με άλλα αποδεικτικά μέσα, όπως λογαριασμός σταθερής τηλεφωνίας, λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος, λογαριασμός ύδρευσης ή φυσικού αερίου).

Αφότου υποβληθεί η αίτηση αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη θυρίδα του Δήμου που δηλώθηκε στην αίτηση και αντίγραφο αποθηκεύεται στην προσωπική θυρίδα του αιτούντος.

Στη συνέχεια οι δημοτικοί υπάλληλοι αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν την αίτηση και να αναρτήσουν την απάντηση, χωρίς την απαίτηση πρωτοκόλλησης.

Εντός 10 ημερών ο Δήμαρχος πρέπει να ελέγξει εάν πληρούνται οι όροι χορήγησης της βεβαίωσης και προχωρά στην έγκρισή της, με τρίμηνη ισχύ, από την έκδοσή της.

Να σημειωθεί ότι δεν επιτρέπεται ο χρήστης να αιτηθεί βεβαίωση μόνιμης κατοικίας στον ίδιο ή άλλο Δήμο πριν ολοκληρωθεί η διεκπεραίωση της αρχικής αίτησης είτε έγχαρτα από τον Δήμο είτε αυτόματα ηλεκτρονικά.