ΕΛΛΑΔΑ

Σαρακοστή: Τα οφέλη της νηστείας για τον οργανισμό - Ποια τρόφιμα καταναλώνονται περισσότερο

Σαρακοστή: Τα οφέλη της νηστείας για τον οργανισμό - Ποια τρόφιμα καταναλώνονται περισσότερο
EUROKINISSI

Η νηστεία της Σαρακοστής είναι μία δύσκολη διαδικασία για τους Έλληνες που δείχνουν μεγάλη αγάπη στο κρέας και το ψάρι, ωστόσο έρευνα του ΙΕΛΚΑ δείχνει ότι την τηρούν σε σχετικά μεγάλο ποσοστό

Η Σαρακοστή ξεκινάει σήμερα και συνοδεύεται από την μεγάλη νηστεία που ολοκληρώνεται την Κυριακή του Πάσχα, κατά την παράδοση της Ορθοδοξίας.

Η νηστεία σύμφωνα με τους ειδικούς έχει πολλαπλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό, κρύβει όμως και παγίδες εάν δεν γίνει προσεκτικά και με σωστή διατροφική κάλυψη όλων των απαραίτητων στοιχείων για την υγεία μας.

Σύμφωνα με την διατροφολόγο Πωλίνα Γιαννιώτη η νηστεία βοηθά πολύ στην προστασία της καρδιάς, καθώς η χοληστερίνη μπορεί να πέσει ακόμα και 40 με 50 μιλιγκράμ, κάτι πολύ σημαντικό ιδίως στην Ελλάδα που τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι αυξημένα.

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα αύξησης του βάρους, όπως υπογραμμίζει η ειδικός, σαφώς υπάρχει, εάν δεν ακολουθηθεί ισορροπημένη διατροφή. Εξάλλου οι μέρες της νηστείας είναι αρκετές, επομένως χρειάζεται προσοχή για την κάλυψη του οργανισμού με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και την κατανάλωση τροφών, πηγών πρωτεΐνης, που λείπει από την απουσία ζωικών προϊόντων από την διατροφή εκείνων που νηστεύουν.

Η πρωτεΐνη μπορεί να αναπληρωθεί μέσω των προϊόντων σόγιας, που εκτός από πρωτεΐνη είναι πλούσια και σε ασβέστιο, μέσω των οσπρίων και των θαλασσινών, των προϊόντων, των μανιταριών αλλά και άλλων τροφών.

Εκτός από την σωματική υγεία όμως η νηστεία φαίνεται να ευνοεί και την ψυχική υγεία, καθώς επηρεάζει την διάθεση μας , ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερη διαύγεια και χαμηλότερα επίπεδα κούρασης και άγχους σε ανθρώπους που νηστεύουν και ακολουθούν ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής.

Τι δείχνει έρευνα για τις διατροφικές συνήθειες της νηστείας

Σε έρευνα του ΙΕΛΚΑ αποδεικνύεται πως 1 στους 2 καταναλωτές νηστεύει τη Μεγάλη Εβδομάδα και 1 στους 8 όλη τη Μεγάλη Σαρακοστή, με 1 στους 2 να θεωρούν ότι η νηστεία κάνει καλό στην υγεία τους.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από 2 έως 8 Μαρτίου 2024 με δείγμα 800 καταναλωτές από όλη την Ελλάδα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο σε σχέση με τις διατροφικές όσο και με τις αγοραστικές συνήθειες.

Όπως αποδεικνύεται οι Έλληνες νηστεύουν τη Μεγάλη Εβδομάδα, σε αρκετά μεγάλο ποσοστό, μειωμένο ωστόσο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ το 33% των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι νηστεύουν είπαν ότι τους αρέσει που το κάνουν, ενώ το 55% θεωρεί ότι είναι καλό για την υγεία του, με το 18% όμως να πιστεύει ότι συνεισφέρει στην αύξηση του σωματικού βάρος, όταν ένα 14% έχει αντίθετη γνώμη, πιστεύοντας ότι με τη νηστεία μπορεί κανείς να αδυνατίσει.

Το 34% του κοινού θεωρεί ότι η διατροφή του την συγκεκριμένη περίοδο της νηστείας κοστίζει περισσότερο ξοδεύοντας περισσότερα χρήματα απ’ ότι συνήθως, ενώ το 27% δυσκολεύεται να βρει τι θα φάει και το 22% αγχώνεται σε σχέση με τη διατροφή του.

Την περίοδο της νηστείας υπάρχει και μία αύξηση στο φαγητό από delivery για ένα 7% των ερωτηθέντων ενώ το 20% καταναλώνει φυτικά υποκατάστατα τροφών. Οι περισσότεροι δυσκολεύονται να νηστέψουν το λάδι και τα γαλακτοκομικά, όπως και τα γλυκά, ενώ πιο εύκολη είναι η νηστεία στο κρέας και το ψάρι.

Την περίοδο της νηστείας, τα τρόφιμα που καταναλώνονται περισσότερο είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, σε σχεδόν καθημερινή συχνότητα, ενώ ακολουθούν ξηροί καρποί, ζυμαρικά και λαδερά, περίπου δύο φορές την εβδομάδα.