ΕΛΛΑΔΑ

Θωμαΐδης: Η τιμή της κοκαΐνης πυροδοτεί αύξηση χρηστών - Οι διαδρομές της διακίνησης στην Ελλάδα

Θωμαΐδης: Η τιμή της κοκαΐνης πυροδοτεί αύξηση χρηστών - Οι διαδρομές της διακίνησης στην Ελλάδα
Pexels

Κοκαΐνη: Την ίδια στιγμή όπως τονίζει ο καθηγητής αναλυτικής χημείας, Νίκος Θωμαΐδης το 8% του πληθυσμού της Ευρώπης κάνει χρήση κάνναβης

Αυξητική τάση εμφανίζουν τα τελευταία χρόνια οι χρήστες κοκαΐνης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο όπως διαπιστώνει ο καθηγητής αναλυτικής χημείας, Νίκος Θωμαΐδης. Η αύξηση των χρηστών κοκαΐνης επιβεβαιώνονται και από τα νούμερα καθώς σε 49 από τις 72 πόλεις που ελέγχθηκαν παρατηρήθηκε αύξηση της χρήση της. Παράλληλα περίπου 23 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή περίπου το 8% του πληθυσμού της Ευρώπης κάνει χρήση κάνναβης.

«Έχει αυξηθεί η ποσότητα και η πρόσβαση και γι’ αυτό το λόγο έχει πέσει η τιμή πανευρωπαϊκά. Είναι η βασική αιτία που έχει πρόσβαση περισσότερος κόσμος, χωρίς να διαπιστώνεται αλλαγή στην ποιότητα», εξήγησε ο καθηγητής, στην ΕΡΤ ο καθηγητής αναλυτικής χημείας, Νίκος Θωμαΐδης.

Όσον αφορά της χώρα μας, το σχετικό γράφημα αναφέρεται σε περίπου 1.000 δείγματα την ημέρα που δείχνουν ότι από το 2016 η χρήση της κοκαΐνης αυξάνεται σταδιακά από κάτω από τα 50 στα 150 μιλιγκράμ εβδομαδιαία. Όπως υπενθύμισε ο καθηγητής, η αύξηση της κοκαΐνης έκανε έντονα την εμφάνισή της το 2020 ενώ η ανάλυση των λυμάτων από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Παρακολούθηση των Ναρκωτικών φαίνεται ότι και στην Αθήνα η κατανάλωση είναι λίγο μεγαλύτερη κάθε χρόνο, δηλαδή «δεν σταματάει η αύξηση».

«Η αύξηση οφείλεται στην άμεση πρόσβαση που έχουν οι διακινητές στην πηγή και δεύτερον στο ότι έχει πέσει η τιμή της κοκαΐνης. Δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει η ποιότητα. Έχει αυξηθεί η ποσότητα και η πρόσβαση και γι αυτό το λόγο έχει πέσει η τιμή πανευρωπαϊκά και αυτό είναι η βασική αιτία που έχει πρόσβαση περισσότερος κόσμος», είπε ο καθηγητής.

«Αυτή τη χρονιά εύχομαι να έχουμε στοιχεία ανά γειτονιά, από τη στιγμή που θα είχαμε πρόσβαση στους συλλεκτήρες της ΕΥΔΑΠ στο δίκτυο», είπε ο καθηγητής.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο δείχνει πάντως ότι η κάνναβη παραμένει το ευρέως διαδεδομένο ναρκωτικό. «Από τις αναλύσεις των λυμάτων μπορούμε να κάνουμε έναν υπολογισμό προς τα πίσω και να πούμε ότι περίπου 23 εκατομμύρια περίπου 8% του πληθυσμού της Ευρώπης κάνει χρήση κάνναβης. Είναι μεγάλο το ποσοστό», είπε ο καθηγητής.

Σχετικά με την έρευνα ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι μέλος στο πανευρωπαϊκό δίκτυο που από το 2011 μέχρι σήμερα κατάφερε να ελέγχει 72 πόλεις σε όλη την Ευρώπη. «Αυτό γίνεται μέσα από μια πολύ συστηματική δουλειά με υψηλή ποιότητα, για να μπορούμε ακριβώς να δίνουμε τα στοιχεία από κάθε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Παρακολούθηση των Ναρκωτικών».

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ:

Διαβάστε επίσης:

Συνελήφθη αστυνομικός στην Αττική για συμμετοχή σε κύκλωμα εκμετάλλευσης γυναικών

Πισπιρίγκου: Μήνυση σε βάρος της δικηγόρου του Δασκαλάκη για συκοφαντική δυσφήμηση

Γιάννινα: Έγκλημα... μήνυμα για κάποιους «βλέπει» η ΕΛΑΣ - Η χειροπέδα, η μαξιλαροθήκη και το όπλο