ΕΛΛΑΔΑ

Πιέρια όρη: Τιτάνια μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων- «Παρότι Απρίλιος η φωτιά είναι καλοκαιρινή»

Πιέρια όρη: Τιτάνια μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων- «Παρότι Απρίλιος η φωτιά είναι καλοκαιρινή»
Newsbomb.gr

Πιέρια όρη: Το δύσβατο της περιοχής, το μεγάλο υψόμετρο και οι δυνατοί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης

Της Φανής Χαρίση

Μάχη για τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες στα Πιέρια όρη με το μέτωπο της πυρκαγιάς να κινείται απειλητικά και να καίει ένα από τα πιο όμορφα και πυκνά δάση της Ελλάδας με ότι αυτό συνεπάγεται για την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

Η φωτιά ξέσπασε την Κυριακή 31 Μαρτίου και συνεχίζει το καταστροφικό της έργο και σήμερα ενώ στην μάχη της κατάσβεσης σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα έχουν ριχτεί 131 πυροσβέστες με οκτώ πεζοπόρα τμήματα - μεταξύ των οποίων και ομάδες δασοκομάντος- ενώ μαζί τους είναι 35 οχήματα της Πυροσβεστικής, 3 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

«Παρότι είναι αρχές Απριλίου η φωτιά είναι καλοκαιρινή» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Νewsbomb.gr ένας έμπειρος αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας περιγράφοντας τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και οι οποίες λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών, της ανομβρίας που σημειώνεται το τελευταίο διάστηκα και των ισχυρών ανέμων έχουν δημιουργήσει ένα «εκρηκτικό» μείγμα ως προς την τροφοδότηση της φωτιάς.

«Επιπλέον, η περιοχή είναι δύσβατη, φυσάνε ισχυροί άνεμοι και είναι σε μεγάλο υψόμετρο» πρόσθεσε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες η πυρκαγιά έφτασε σε μια κορυφή με υψόμετρο 2.005 μέτρων καίγοντας τα πάντα στο πέρασμα της. Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων εξαιτίας και των ανέμων αλλά και του δύσβατου της περιοχής πέφτουν γρήγορα στο κενό εξαιτίας και των αναζωπυρώσεων που σημειώνονται ενώ όλο το βουνό έχει καλυφθεί από τους πυκνούς καπνούς.

«Τόσα χρόνια στην περιοχή δεν θυμάμαι άλλη φορά να είχαμε φωτιά στα Πιέρια όρη» είπε στο Νewsbomb ο Δήμαρχος Κατερίνης, Γιάννης Ντούμος και πρόσθεσε ότι και «σήμερα η φωτιά καίει, οι άνεμοι είναι δυνατοί και είναι δύσκολη η κατάσβεση καθώς είναι μέσα σε μια χαράδρα και είναι δύσκολο να προσεγγίσουν οι πυροσβέστες. Έχουμε τα εναέρια μέσα που κάνουν ρίψεις νερού».

Η τοπική κοινωνία βρίσκεται στο πλευρό των πυροσβεστικών δυνάμεων όπως ανέφερε στο Νewsbomb η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου «η Περιφέρεια βρισκεται στο πλευρό και συνδράμει στο έργο των πυροσβεστών με μηχανήματα που μπορούμε να διαθέσουμε όπως υδροφορες και αλλα μηχανήματα».

Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές παρόλα αυτά κάτοικοι χωριών έσπευσαν να υποδείξουν στους πυροσβέστες μονοπάτια και δρόμους για να φτάσουν γρήγορα στο μέτωπο της φωτιάς βοηθώντας τους όσο μπορούν ενώ μάλιστα κάποιες γυναίκες μαγείρεψαν φαγητό για όσους μάχονται στο πύρινο μέτωπο.