ΕΛΛΑΔΑ

Μελισσοχώρι Θεσσαλονίκης: Μαύρο νερό τρέχει από τις βρύσες των σπιτιών

Μελισσοχώρι Θεσσαλονίκης: Μαύρο νερό τρέχει από τις βρύσες των σπιτιών

Τα σε εξέλιξη έργα στην Θεσσαλονίκη μιας σειρά δικτύων και υποδομών προκαλούν πολύωρες διακοπές και αλλοίωση στο χρώμα λέει η πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης

Της Φανής Χαρίση

Μαύρο νερό τρέχει από τις βρύσες των σπιτιών στο Μελισσοχώρι του Δήμου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης με τους κατοίκους να έχουν απηυδήσει από την κατάσταση που επικρατεί καθώς σχεδόν καθημερινά σημειώνονται διακοπές νερού με αποτέλεσμα στη συνέχεια το νερό να είναι όχι απλά θολό αλλά σκούρου χρώματος.

Κάτοικοι στο Μελισσοχώρι εξηγούσαν στο newsbomb ότι εδώ και δύο χρόνια βιώνουν μια απελπιστική κατάσταση με τις διακοπές νερου να είναι σε ημερήσια διάταξη.

«Μένουμε στο Μελισσοχώρι από το 2006 κάνοντας πράξη την αποκέντρωση. Εδώ και χρόνια βιώνουμε διακοπές νερού ενώ έχουμε εγκαταστήσει ειδικά φίλτρα στις βρύσες προκειμένου να πλένουμε τα πιάτα μας ακόμα και μπάνιο με φίλτρο κάνουμε ενώ τα δόντια μας τα πλένουμε με εμφιαλωμένο» δήλωσε στο newsbomb η κάτοικος της περιοχής, Διαμαντένια Ριμπά.

Η περιοχή υδροδοτείται μέσω δεξαμενής και οι κάτοικοι ζητούν να κατασκευαστούν άλλες τέσσερις δεξαμενές τις οποίες όπως λένε υποσχέθηκε η δημοτική αρχή καθώς η σύνδεση της περιοχής με το σύστημα υδροδότησης της ΕΥΑΘ είναι χρονοβόρα.
«Αν δεν γίνουν άμεσα οι τέσσερις δεξαμενές είναι βέβαιο ότι το καλοκαίρι θα μιλάμε για νερό με λάσπη και φυσικά μεγάλες διακοπές υδροδότησης» τόνισε η κ. Ριμπά

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ωραιοκάστρου (ΔΕΥΑΩ), κ. Όλγα Γαβότση μιλώντας στο newsbomb για το ζήτημα ανέφερε ότι στην περιοχή είναι σε εξέλιξη μια σειρά από έργα όπως η κατασκευή του συστήματος αποχέτευσης και του συστήματος φυσικου αεριου με αποτέλεσμα να σημειωνονται διακοπές νερού.

«Το θέμα με το νερού στο Μελισσοχώρι εκτελούνται και τείνουν στην ολοκλήρωση τους ταυτόχρονα έργα υποδομής όπως αποχέτευσης και άλλων δικτύων όπως το φυσικό αέριο. Ο συνδυασμός αυτών των έργων με ταυτόχρονους εργολάβους προκάλεσαν πολλές βλάβες στο δίκτυο με αποτέλεσμα να έχουμε διακοπές υδροδότησης. Σε κάθε αποκατάσταση βλάβης και στην επαναφορά της υδροδότησης το δίκτυο επιβαρύνεται και με κάποια φερτά υλικά. Εμείς αμέσως με την αποκατάσταση της βλάβης χρησιμοποιούμε τις βάνες καθαρισμού και τις βανες αποκατάστασης και καθαρίζετε το δίκτυο. Αυτό σημαίνει όμως ότι ειδικά στα χαμηλά επίπεδα παρατηρείται μια αλλοίωση στο νερό και συνιστούμε στους καταναλωτές να ανοίξουν τις εξωτερικές βρύσες τους προκειμένου να τρέξει το νερό και όταν πάει στο εσωτερικό να είναι καθαρό» είπε η κ. Γαβότση.

Το νερό όμως στο Μελισσοχώρι και στην ευρύτερη περιοχή της Μυγδονίας όπως είπε και η κ. Γαβότση δεν είναι κατάλληλο για πόση καθώς «δεν έχει αρθεί το απαγορευτικό καταλληλότητας, όσον αφορά την πόσην του έχει υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΥΑΘ που ένα τεράστιο πρόβλημα 15 εκατ. Ευρώ το οποίο θα υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου» ενώ συνεχίζεται η συνεργασία με το πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη «μετρώντας τα ποιοτικά και ποσοστικά χαρακτηριστικά των υδάτων της Μυγδονίας».