ΕΛΛΑΔΑ

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ: Μπαρουταποθήκη η Πάρνηθα - Φόβοι για νέο παρανάλωμα

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ: Μπαρουταποθήκη η Πάρνηθα - Φόβοι για νέο παρανάλωμα

Ακαθάριστα οικόπεδα, καναπές, οικοσυσκεύες και στοίβες από κλαδιά συνθέτουν το σκηνικό μιας καταστροφής που... έρχεται!

Ακαθάριστα οικόπεδα και σκουπίδια στην Πάρνηθα αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα λίγο πριν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος.

Ήδη από τον Απρίλιο οι φωτιές έχουν έρθει στη χώρα μας. Τα Πιέρια Όρη παραδόθηκαν στις φλόγες με τους πυροσβέστες να καταφέρνουν να την οριοθετούν μετά από τέσσερις ημέρες.

Ωστόσο, η κατάσταση στην Πάρνηθα, η οποία το καλοκαίρι του 2023 βίωσε τον απόλυτο πύρινο εφιάλτη, όχι μόνο δεν φαίνεται αισιόδοξη, αλλά οι υπεύθυνοι και οι κάτοικοι δεν έχουν μάθει το μάθημά τους.

Στην Αγία Παρασκευή στο Μενίδι, η κατάσταση είναι δραματική. Κομμένα κλαδιά και χόρτα σε πεζοδρόμια, στα όρια του δάσους κάνουν την περιοχή «εύφλεκτη».

«Σχεδόν όλα τα οικόπεδα είναι χάλια», ανέφερε κάτοικος της περιοχή στον ALPHA.

«Είναι εύκολο να βρεθούν οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων; Παίρνουμε τον δήμο και τους ζητάμε να έρθουν για καθαρισμό», πρόσθεσε άλλη κάτοικος.

Ο Δήμος Μενιδίου από την πλευρά του έστειλε τα ειδοποιητήρια στους ιδιοκτήτες για να καθαριστούν τα οικόπεδά τους μέχρι το τέλος Απριλίου, με τα πρόστιμα να είναι «τσουχτερά».

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία καθαρισμού των οικοπέδων

Με βάση τα όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών σπασμένων δένδρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με το κτίσμα.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως είναι ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δένδρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δένδρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
  • Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού ενώ απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.