ΕΛΛΑΔΑ

Φάρσαλα: Αναβλύζει νερό μετά από 44 χρόνια!

Φάρσαλα: Αναβλύζει νερό μετά από 44 χρόνια!
Εφημερίδα Ελευθερία

Το σημείο επισκέφθηκαν ο Δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου και ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Γκατζόγιας

Μπορεί να βρισκόμαστε στην αρχή της Άνοιξης, με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και ανομβρία για μεγάλο διάστημα, ωστόσο οι μεγάλες πλημμύρες του περασμένου Σεπτέμβρη στα Φάρσαλα έκαναν πολλά σημεία από αυτά να αναβλύζουν νερό.

Ένα από αυτά και το πιο εμβληματικό στην περιοχή είναι η πηγή «Αλαμπή» στο «Χτούρι» της Υπέρειας Φαρσάλων, που αναβλύζει νερό ξανά μετά από 44 χρόνια.

Η μικρή λίμνη νερού είχε φθίνουσα πορεία στο χρόνο μέχρι που στέρεψε, με τους κατοίκους να εικάζουν ότι σταμάτησε η ροή νερού, από τότε που ξεκίνησε η ανόρυξη γεωτρήσεων και άντληση υπόγειων υδάτων για το πότισμα των καλλιεργειών.

202404060634377039-900x675.jpeg
Ο Δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου και ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος ΓκατζόγιαςΠηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

Το σημείο επισκέφθηκαν ο Δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου και ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Γκατζόγιας που θυμούνται το μέρος όπως ήταν παλιά στην παιδική τους ηλικία που την επισκεπτόντουσαν.

Η Αλαμπή στο Χτούρι, βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρα από το εκκλησάκι του Αη-Γιάννη όπου τότε αποτελούσε σημείο συνάντησης και αναψυχής της τότε εποχής για πολύ κόσμο. Το νερό ήταν καθαρό και όχι κάποιο έλος, λόγω του πετρώδους ανάγλυφου με το νερό να βγαίνει από αυτό. Ο κόσμος έπλενε τα υφαντά και τις κουβέρτες και έκανε μπάνιο σε αυτή τη λίμνη νερού με το βάθος να λένε οι πιο παλιοί ότι έφτανε τα 5-6 μέτρα. Μέσα σε αυτή, είχε ψάρια, χέλια και καραβίδες, ενώ κολυμπούσαν μαυρόκοτες και παπιά σε σχηματισμούς. Το νερό της Αλαμπή, πήγαινε δυτικά και παράλληλα με τον Ενιπέα ποταμό από τα χαντάκια προς Υπέρεια, Λεύκη και χυνόταν κοντά στην περιοχή του Παλαμά.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία