ΕΛΛΑΔΑ

«Νεκρώνει» η χώρα την Τετάρτη – Ποιοι απεργούν, πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

«Νεκρώνει» η χώρα την Τετάρτη – Ποιοι απεργούν, πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
Φωτ. αρχείου: Eurokinissi

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα την ερχόμενη εβδομάδα

Σε διαφορετικές ημερομηνίες απεργούν τα σωματεία καθώς στις 17 Απριλίου έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις οι ΓΣΕΕ, ΕΚΑ και ΠΑΜΕ και στις 21 Μαϊου η ΑΔΕΔΥ. Το αίτημα είναι το ίδιο: Η καταπολέμηση της ακρίβειας και οι χαμηλοί μισθοί.

Σε συνέντευξη ενόψει της 24ωρης γενικής απεργίας ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος τόνισε: «Το σύνθημα της απεργίας είναι η ακρίβεια στα ύψη, οι μισθοί στα τάρταρα. Η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, δεν είναι στα όρια της φτώχειας είναι ίδια η φτώχεια. Η Ελλάδα είναι πρώτη στην κατανομή κερδών στο εθνικό εισόδημα και προτελευταία στη συμμετοχή των μισθών στη εθνικό εισόδημα. Είμαστε δεύτερη στην ακρίβεια στην ευρωπαϊκή ένωση και προτελευταίοι στους μισθούς».

Στην κινητοποίηση της 17ης Απριλίου συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα. Επιπλέον, τη συμμετοχή τους στην απεργία ανακοίνωσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά, παρά το γεγονός ότι συνδικαλιστικά καλύπτονται από την ΑΔΕΔΥ.

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία, ενώ αναμένονται οι ανακοινώσεις των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τη συμμετοχή τους στην απεργία.

Μία μέρα νωρίτερα, την Τρίτη 16 του μηνός, θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης.

Την ημέρα της κινητοποίησης, η ΓΣΕΕ καλεί στις 11 το πρωί σε συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος και το ΠΑΜΕ μισή ώρα νωρίτερα στο Σύνταγμα.

Στις 5 το απόγευμα, στο Πεδίον του Άρεως, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση και μοτοπορεία των διανομέων στο κέντρο της Αθήνας.

Επιπλέον, οι Ομοσπονδίες και τα σωματεία των συνταξιούχων θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 9 το πρωί έξω από το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας στην Πανεπιστημίου, την ώρα που θα εξετάζεται το αίτημα τους για την αναδρομική καταβολή των δώρων και των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφορά

Χωρίς Μετρό, Ηλεκτρικό και Σιδηρόδρομο θα μείνει την Τετάρτη, 17 Απριλίου, η Αττική καθώς οι εργαζόμενοι ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ.

«Τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ για την Τετάρτη 17 Απριλίου ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς.

Η ΠΟΣ - ΜΣΤ ζητεί να γίνουν προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό με σταθερή εργασία, επαναφορά των ελεύθερων διαπραγματεύσεων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς για την αντιμετώπιση της κρίσης και του κόστους ζωής, επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου σε όλη την Ελλάδα, αναβάθμιση του τροχαίου υλικού, πλήρη αποκατάσταση των υποδομών - εγκαταστάσεων που επλήγησαν από τις θεομηνίες (π.χ. Εργοστάσιο Βόλου) και καλύτερες συνθήκες εργασίας παντού.

«Καλούμε τα Σωματεία - Μέλη μας και τους εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο να δώσουν δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος (Αθήνα), αλλά και στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιήσουν τα, κατά τόπους, Εργατικά Κέντρα της χώρας, αγωνιζόμενοι ενάντια στην ακρίβεια που μαστίζει όλα τα νοικοκυριά, ενάντια στην κρίση που ταλανίζει όλη την ελληνική κοινωνία», αναφέρει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της», αναφέρεται χαρακτηριστικά.