ΕΛΛΑΔΑ

Πέτρος Μπελέρης: «Κανένας δίκαιος αγώνας δεν πάει χαμένος» – «Πάντα ανήκαμε στη ΝΔ»

Πέτρος Μπελέρης: «Κανένας δίκαιος αγώνας δεν πάει χαμένος» – «Πάντα ανήκαμε στη ΝΔ»

Τι ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 για την υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη, ο γιος του, Πέτρος

Ως στιγμή συγκίνησης και ανακούφισης για την οικογένεια Μπελέρη, χαρακτήρισε ο γιος του Φρέντι Μπελέρη, Πέτρος, την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας στο Ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, του φυλακισμένου εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας.

«Υπήρχε άγχος γιατί είχε εξελιχθεί σε ένα θρίλερ όλο αυτό το διάστημα», ανέφερε αρχικά ο Πέτρος Μπελέρη αναφορικά με την υποψηφιότητα του Φρέντι στις Ευρωεκλογές επισημαίνοντας στη συνέχεια:

«Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι ανακουφιστήκαμε, γιατί για εμάς το διακύβευμα ήταν πάρα πολύ σοβαρότερο. Δεν ήταν αυτοσκοπός ή το σχεδιάζαμε ή το φανταζόμασταν, πριν ένα χρόνο, όταν κερδίσαμε τον Δήμο Χειμάρρας. Ήταν κάτι που, έτσι όπως εξελίχθηκε όλη αυτή η ιστορία και με αυτά που κάνανε, για μας ήταν θέμα επιβίωσης πολιτικής και υπαρξιακής. Γιατί αν δεν γινόταν τίποτα, ο Μπελέρης θα καταδικαζόταν στον δεύτερο βαθμό τελεσίδικα, μπορεί να είχε εκτίσει την ποινή του και μέχρι τον Σεπτέμβριο, που ήταν το πιο ακραίο σενάριο, θα είχαμε έναν άνθρωπο που θα είχε τιμωρηθεί παραδειγματικά από τον Ράμα, θα πέρναγε το μήνυμα ότι όποιος δεν είναι μαζί μου, εδώ πέρα θα έχει αυτή την κατάληξη. Το Δημαρχείο θα το χάναμε και ο κόσμος πραγματικά εκεί θα πίστευε ότι θα ένιωθε εγκαταλελειμμένος».

Ο Πέτρος Μπελέρης απαντώντας σε σχετικά ερώτηση για το ποια ήταν η φράση με την οποία υποδέχτηκε την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ο πατέρας του, ανέφερε: «Νομίζω, με μια πηγαία χαρά, μια συγκίνηση και μια ανακούφιση ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος και ο δίκαιος αγώνας αυτός θα συνεχιστεί. Ήταν μια ανάταση για όλον τον Ελληνισμό στην Αλβανία, φυσικά για τον πατέρα μου, γιατί αυτούς τους 11 μήνες δεν είναι μόνο το βάρος της φυλακής, είναι και ο κανιβαλισμός που δεχόμασταν, οι απειλές που δεχόμασταν στην Αλβανία. Αρκεί να σας θυμίσω στην κηδεία τι είχε γίνει».

Όπως τόνισε ο Πέτρος Μπελέρης στη συνέχεια η (σε περίπτωση που συμβεί) είσοδος του πατέρα του στην Ευρωβουλή, «θα περάσει το μήνυμα ότι δεν μπορεί κανένας να φιμώσει το 2024 καμία κοινωνική ομάδα και με το ζόρι να τους κλείσει στη φυλακή και να μην τους αφήσει να ασκήσουν τα δικαιώματα όπως αυτοί επιλέγουν σε δημοκρατικές και ελεύθερες εκλογές», προσθέτοντας:

«Δεύτερον, νομίζω μετά από όλα αυτά δεν υπάρχει κάποιος καταλληλότερος άνθρωπος να μιλήσει για το κράτος δικαίου, για τις δίκαιες δίκες, για το τεκμήριο της αθωότητας και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, γιατί τα βίωσε στο πετσί του, τι σημαίνουν όλα αυτά. Δηλαδή ήταν μια ιστορία που ούτε τη φανταζόμασταν και μας γύρισε πάρα πολλά χρόνια πίσω. Για εμάς στην Αλβανία και στη Χειμάρρα και ως Έλληνες, αλλά γενικότερα έτσι όπως ήταν η κατάσταση, δεν είναι δεδομένη η δημοκρατία. Δίνουμε μάχες για να την καταφέρουμε και να την πετύχουμε».

Ο Πέτρος Μπελέρης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 μίλησε και για τα όσα κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα για το παρελθόν του πατέρα του.

«Αυτή είναι μια ιστορία που έχει ξεκινήσει και έχει διογκωθεί από τους Αλβανούς εθνικιστικούς κύκλους και από τον ίδιο τον Έντι Ράμα για να δικαιολογήσει ότι έβαλα έναν υποψήφιο δήμαρχο δύο μέρες πριν τις εκλογές με καθαρό ποινικό μητρώο στη φυλακή, έπρεπε κάπως να το περάσει αυτό στον κόσμο και έπαιξε το χαρτί του εθνικισμού. Αυτή την τακτική βλέπουμε ότι την υιοθετούν πλέον και στην Ελλάδα. Φυσικά ο πατέρας μου δεν έχει καμία σχέση με το επεισόδιο γιατί βρισκόταν στην Κύπρο εκείνο το διάστημα. Έχει καθαρό ποινικό μητρώο και στην Ελλάδα και στην Αλβανία. Μάλιστα στην Αλβανία που δεν τον συμπαθούν και πολύ απ’ ό, τι είδατε εκεί έχουν γίνει τρία δικαστήρια γι’ αυτό το θέμα και έχουν κλείσει και τα τρία, δηλαδή έχει τελεσίδικη απόφαση ότι είναι αθώος για αυτό το επεισόδιο. Με στενοχωρεί ως Έλληνα αυτό το πράγμα, γιατί είναι άδικο. Από την άλλη, δεν μπορώ να κάνω κάτι. Σχετικά με το παρελθόν του πατέρα μου, τουλάχιστον εγώ όσο καιρό θυμάμαι τον εαυτό μου να έχω αντίληψη πολιτική, πρέπει να σας πω ότι ανήκαμε στη Νέα Δημοκρατία, δηλαδή εκεί ταυτιζόμαστε, ιστορικά» ανέφερε ο κ. Μπελέρης.

Αναφορικά με τις Ευρωεκλογές, ο Πέτρος Μπελέρης σημείωσε πως η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας ψηφίζει με δύο τρόπους. «Με την επιστολική ψήφο, που ήδη από χθες “έχει πάρει φωτιά” στην Αλβανία τουλάχιστον και μπορούν να ψηφίσουν και οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι που ζουν εδώ και η καταγωγή τους είναι από την ελληνική μειονότητα, τη Βόρειο Ήπειρο. Υπάρχουν και άνθρωποι που ζουν εκεί και είναι γραμμένοι εδώ σε κάποιον εκλογικό κατάλογο και μεταφέρονται και ψηφίζουν κάθε φορά. Γενικά οι Βορειοηπειρώτες έχουν λόγο και ψηφίζουν. (…) Νομίζω είναι πάνω από 200.000, πάνω από 150.000. Το θέμα δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι ότι ο συμβολισμός και το μήνυμα που πρέπει να περάσει είναι και λίγο, εθνικό. Το να βάλεις φυλακή έναν εκλεγμένο δήμαρχο, δύο μέρες πριν από τις εκλογές, ο οποίος τυγχάνει να είναι και ηγετικό στέλεχος της επίσημης αναγνωρισμένης ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία τα τελευταία 30 χρόνια και να τον βάλεις μέσα, με ένα στημένο κατηγορητήριο με έναν μάρτυρα που παραδέχτηκε ότι δωροδοκήθηκε από την αστυνομία την αλβανική, με ένα πλαστογραφημένο ποινικό μητρώο και αργότερα να μην του επιτρέπεις να ορκιστεί, είναι εθνικό θέμα».

«Με αυτή την κίνηση, “άναψαν προβολείς” αυτή τη φορά, πάνω από το δικαστήριο στην Αλβανία» τόνισε ο Πέτρος Μπελέρης, σημειώνοντας πως με την ισχύουσα ποινή, ο πατέρας του θα αποφυλακιστεί, στη χειρότερη των περιπτώσεων, στις 12 Σεπτεμβρίου. «Περιμένουμε και το Εφετείο, διότι η λογική λέει ότι χωρίς στοιχείο δεν μπορεί να τον δικάσει και να τον καταδικάσει. Αλλά ακόμα και αν πρέπει, γιατί υπάρχει πολιτική πίεση και γιατί είδαμε τι έχει γίνει εδώ και έντεκα μήνες, να καταδικαστεί ο Μπελέρης, φαντάζομαι δεν θα επιμείνει σ αυτό το πράγμα», συμπλήρωσε ο κ. Μπελέρης.

Όσον αφορά τις συνθήκες κράτησης του πατέρα του, ο Πέτρος Μπελέρης τις χαρακτήρισε ως άριστες τονίζοντας πως: «το διοικητικό προσωπικό και οι συγκρατούμενοί του, του φέρονται με απόλυτο σεβασμό και νομίζω ξέρουν ότι είναι άδικα μέσα, όλοι στην Αλβανία. Μη νομίζετε ότι είναι εχθροί μας. Όλος ο αλβανικός λαός ξέρει και πολλοί μας υποστηρίζουν και δημόσια».

Ως προς το πώς θα πραγματοποιήσει ο πατέρας του την προεκλογική του εκστρατεία μέσα από αυτές τις αντίξοες συνθήκες, ο κ. Μπελέρης, είπε «δεν το έχουμε σκεφτεί, όλα εξελίσσονται αυθόρμητα. Φυσικά και υπάρχει αντικειμενική δυσκολία, αλλά νομίζω ότι από την πρώτη στιγμή και αυτό το οφείλουμε στην ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό μας, κακά τα ψέματα, είχε σταθεί και είχε αναδείξει αυτό το θέμα σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα διεθνή φόρα, υπάρχει πολύς κόσμος που είναι ενημερωμένος για το τι συμβαίνει στη Χειμάρρα».