ΕΛΛΑΔΑ

Σχολεία: Έρχονται τεράστιες αλλαγές στα κυλικεία - Τρόμος για την αύξηση των παχύσαρκων παιδιών

Σχολεία, κυλικεία
Intime News

Στόχος της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής, είναι να αλλάξει ο κατάλογος των τροφίμων που διατίθενται στα σχολεία των κυλικείων 

Μέτρα για την υγιεινή των παιδιών - αρχής γενομένης από τα κυλικεία που υπάρχουν στα σχολεία - αναζητεί η Εθνική Επιτροπή Διατροφής που συστάθηκε. Έτσι, τα κυλικεία στα σχολεία θα αλλάξουν πολλά από τα προϊόντα που προσφέρονται στα παιδιά.

Στόχος της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής, είναι να αλλάξει ο κατάλογος των τροφίμων που διατίθενται, προκειμένου να συμβαδίζουν με τις πλέον πρόσφατες επιστημονικές συστάσεις και να διευκολύνουν την πρόσβαση των παιδιών στις υγιεινές τροφές, με μικρή περιεκτικότητα σε αλάτι και κορεσμένα λιπαρά.

Η Επιτροπή πρέπει να υποβάλει γνωμοδότηση αναφορικά με την τροποποίηση των ισχυουσών αποφάσεων που καθορίζουν τις προδιαγραφές των τροφίμων, που διατίθενται στα κυλικεία των σχολείων.

Σύμφωνα με τη μελέτη «Ρέα» για την παιδική παχυσαρκία, στην Ελλάδα άνω του 40% των 11χρονων και σχεδόν 4 στους 10 δεκαπεντάχρονους είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Μάλιστα, η παρακολούθηση των παιδιών της μελέτης έχει δείξει διαχρονικώς αυξανόμενα ποσοστά υπέρβαρου/ παχυσαρκίας με 22% στα 4 έτη, 37% στα 7 έτη, 43% στα 11 έτη. Η παχυσαρκία έχει πολλαπλές επιπτώσεις στον οργανισμό και συνδέεται με προδιάθεση των παιδιών να εμφανίσουν πλήθος προβλημάτων υγείας στην ενήλικη ζωή τους, όπως διαβήτη και καρδιοπάθειες.

Οι αλλαγές στα κυλικεία

Η Επιτροπή θα εργαστεί, μαζεύοντας στοιχεία από πρακτικές που εφαρμόζουν άλλες χώρες και θα διαμορφώσει εισήγηση βασισμένη στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των εθνικών διατροφικών οδηγιών.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής, Ανδρονίκη Νάσκα, Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας «το πρώτο θέμα για το οποίο καλείται η Επιτροπή να γνωμοδοτήσει αφορά τη διαθεσιμότητα τροφίμων στα κυλικεία και σε χώρους εστίασης εντός του σχολικού περιβάλλοντος. Η Επιτροπή συζήτησε την ανάγκη θέσπισης επιστημονικά τεκμηριωμένων κριτηρίων και προδιαγραφών, προκειμένου τα τρόφιμα όχι μόνο να είναι ασφαλή αλλά και να προάγουν την υγεία. Τα Μέλη της Επιτροπής αναγνωρίζουν αφενός τη σημασία του κυλικείου ως αναπόσπαστη μονάδα του σχολικού περιβάλλοντος και αφετέρου την καίρια συμβολή του ως περιβάλλον διατροφικής εκπαίδευσης των μαθητών και των οικογενειών τους. Παράλληλα τα Μέλη της Επιτροπής αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα δράσεων που θα συμβάλλουν στη μεγαλύτερη αποδοχή των προϊόντων αυτών από τη σχολική κοινότητα ώστε η υγιεινή επιλογή να είναι η αυτόματη επιλογή».