ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Πισπιρίγκου: «Δεν πίστευα τον θάνατο της Μαλένας, είχε άριστη κλινική εικόνα» - Νέα μαρτυρία

Δίκη Πισπιρίγκου: «Δεν πίστευα τον θάνατο της Μαλένας, είχε άριστη κλινική εικόνα» - Νέα μαρτυρία

Με τις καταθέσεις τριών νοσηλευτριών συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους των παιδιών της Ίριδας και Μαλένας.

Με τις καταθέσεις τριών νοσηλευτριών συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους των παιδιών της Ίριδας και Μαλένας.

«Δεν ήμουν στη βάρδια που κατέληξε το παιδί. Η Μαλένα ήταν ένα κοριτσάκι ξανθό και ζωηρό. Μας χαιρετούσε όταν φεύγαμε, μας έστελνε φιλάκια, ήταν ένα παιδάκι με καλή κλινική εικόνα, δεν ήταν μαραμένο, αν μπορώ να το πω έτσι» ανέφερε μάρτυρας νοσηλεύτρια στο Αγλαϊα Κυριακού συμπληρώνοντας πως «κάποια ημέρα συνομίλησε με τη Ρούλα Πισπιρίγκου σχετικά με τα μαλλιά της Μαλένας και το πόσο θα επηρεαστούν από τη θεραπεία».

Η μάρτυρας σημείωσε πως θυμάται το παιδί μαζί με τη μαμά του. «Δεν θυμάμαι να τον είχα δει νύχτα. Θυμάμαι μια φορά τον είχα πετύχει μέσα στη μέρα και μου έκανε ερωτήσεις από αυτές που κάνουν όλοι οι γονείς». Η ίδια εξήγησε πως θυμάται από τους γιατρούς ότι «το παιδί θα είχε μια εύκολη πορεία» συμπληρώνοντας πως «όταν έμαθα για το θάνατο του παιδιού δεν το πίστευα. Πίστευα ότι μου λένε για κάποιο άλλο γιατί αυτό το παιδί είχε άριστη κλινική εικόνα. Συζητούσα με συναδέλφους πως την προηγούμενη ημέρα είχαν παραγγείλει σουβλάκια, το παιδί ήταν χαρούμενο, τα κάνουμε αυτά τα σαν μικρά παρτάκια. Μετά το θάνατο του παιδιού μου έκανε εντύπωση ότι η μητέρα φεύγοντας μας είχε πει σας ευχαριστώ πολύ για όλα κι έλεγα που βρήκε το κουράγιο να πει κάτι τέτοιο. Κι εγώ που είμαι μάνα δεν ξέρω αν θα είχα κουράγιο να σκεφτώ να πω αυτό εκείνη την ώρα».

«Δεν το πιστεύαμε ότι η Μαλένα πέθανε»

Ακολούθησε η κατάθεση της Αλεξάνδρας Καρελιώτη νοσηλεύτριας στο Αγλαϊα Κυριακού που περιγράφοντας τη μικρή Μαλένα έκανε λόγο για ένα «παιδάκι όμορφο χαρούμενο και αρκετά συνεργάσιμο» και αναφερόμενη στους γονείς είπε: «Θυμάμαι ελάχιστες εικόνες από τους γονείς. Η μαμά ήταν κουμπωμένη ιδιαίτερα αποστασιοποιημένη και μαζεμένη. Το πατέρα τον θυμάμαι πιο πολύ γύρω γύρω στο διάδρομο».

Πρόεδρος: Είχε κάποιο πρόβλημα το παιδί με την αγωγή;
Μάρτυρας: Κανένα πρόβλημα ήταν μια κλασσική λευχαιμία με συγκεκριμένα φάρμακα δεν είχε δυσκολία απ’ ότι μας έλεγαν οι γιατροί. Φαινόταν και στο παιδάκι ήταν χαρούμενο
Πρόεδρος: Πάμε 13.4. πείτε μας τι θυμάστε;
Μάρτυρας: Ήμουν πρωινή βάρδια 7 με 3. Μου παρέδωσε η νυχτερινή βάρδια για τη Μαλένα και μου είπε ότι είναι πολύ καλά και να γυρίσουμε τη κορτιζόνη από ενδοφλέβια από το στόμα. Είναι η 8η μέρα κορτιζόνης.
Πρόεδρος: Είχατε ακούσει από τους γιατρούς αν ήταν ιάσιμη ή όχι;
Μάρτυρας: Είχα ακούσει ότι ήταν μια καλή λευχαιμία, ήξερα ότι 28 ημέρες θα διαρκούσε η νοσηλεία.
Πρόεδρος: Αναφέρθηκε κάτι από τους γονείς να τους προβληματίζει;
Μάρτυρας: Όχι.

Η νοσηλεύτρια υποστήριξε πως την ημέρα που έφυγε από τη ζωή η Μαλένα, όταν σχολούσε άκουσε την αντλία να χτυπάει.

«Δε θυμάμαι να συζητήθηκε κάτι, κοίταξα την αντλία και πάτησα ξανά έναρξη, δεν κατάλαβα την αιτία της απόφραξης της, θυμάμαι να έχω μια συνομιλία με τη μαμά, δεν θυμάμαι τι είπαμε μάλλον κάτι χαλαρο Έδειχνε να ξεαγχώνεται και να χαλαρώνει. Το παιδί ήταν ήρεμο» είπε η μάρτυρας που έμαθε για το θάνατο του παιδιού από μια ομαδική συνομιλία στο Viber. «Έχουμε μια ομαδική και ήρθε μήνυμα που έλεγε η «Δασκαλάκη πέθανε». Το διάβαζα και δεν το πίστευα, δεν είχαμε λόγια κανείς, δεν το πιστεύαμε…».

Εισαγγελέας: Είστε το τελευταίο άτομο που είδε ζωντανή και ξύπνια τη Μαλένα. Είδατε κάποια νωθρότητα; Είχε κάτι; Την είδατε 1,5 ώρα πριν το θάνατο;
Μάρτυρας: Ήταν ένα παιδάκι φυσιολογικότατο. Δεν παρατήρησα κάτι. Το χρώμα του ήταν μια χαρά.
Εισαγγελέας: Εντοπίσατε στη μύτη του παιδιού κάποια γρατζουνιά;
Μάρτυρας: Δε θυμάμαι.
Εισαγγελέας: Το σημάδι στο μάγουλο θα μπορούσε να έχει προκληθεί από την ΚΑΡΠΑ;
Μάρτυρας: Επειδή βάζουμε την ΑΜΠΟΥ θα μπορούσε ναι.
Εισαγγελέας: Η κατηγορούμενη λέει ότι σας αναζητούσε 5-10 λεπτά. Μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο;
Μάρτυρας: Όχι, αν έβγαινε στο διάδρομο και φώναζε «κορίτσια ελάτε» θα πήγαινε κάποια. Μου ακούγεται ακραίο.

«Απίθανο να έψαχνε δέκα λεπτά τους γιατρούς η Πισπιρίγκου»

«Θυμάμαι το παιδάκι, παίξαμε στον παιδότοπο. Το παιδί ήταν ευδιάθετο, ήταν στην αγκαλιά του πατέρα του» είπε η νοσηλεύτρια Ευαγγελία Φιλίππα συμπληρώνοντας πως το πρωτόκολλο -αν δεν προκύψουν επιπλοκές- προέβλεπε να παραμείνει το παιδί 33 ημέρες και να συνεχίσει με βραχεία νοσηλεία 6-9 μήνες.

Την ημέρα θανάτου της Μαλένας η νοσηλεύτρια ανέφερε πως όταν την είδε το πρωί κοιμόταν, ενώ το μεσημέρι είχε την αίσθηση πως είδε το παιδί ένα τρώει ένα σουβλάκι. «Το παιδί ήταν πολύ θετικό. Δεν θυμάμαι να με προβληματίζει κάτι στην όψη ή τη διάθεση του» ξεκαθάρισε και συνέχισε λέγοντας πως «επισκέφθηκα ξανά το δωμάτιο κατά τις 2 για να ενημερώσω ότι θα αλλάξει το τρόπο χορήγησης κορτιζόνης. Θυμάμαι η μητέρα ήταν στην πολυθρόνα και το παιδί στο κρεβάτι έτρωγε σουβλάκι, ενημέρωσα για την αλλαγή και περίμενα να δώσει η μητέρα από το στόμα την κορτιζόνη στο παιδί.

«Έμαθα για το θάνατο του παιδιού από την ομαδική συνομιλία που έχουμε με τους συναδέλφους. «Έφυγε η Μαλένα» έγραψε και ήμουν σίγουρη ότι ήταν λάθος το όνομα. Με ενημέρωσαν οι νοσηλεύτριες ότι η μητέρα τους είπε πως το παιδί δεν είναι καλά, πως πράγματι όταν πήγαν στο δωμάτιο δεν ήταν καλά και πως έγινε ΚΑΡΠΑ» είπε η μάρτυρας.

Όπως είπε στους δικαστές μόλις το έμαθε ήταν σε σοκ. «Θυμάμαι το μπαμπά να κάνει περισσότερες ερωτήσεις. Τον θυμάμαι λίγο πιο ανήσυχο. Δυο γονείς σοκαρισμένοι ήταν. Δε θυμάμαι κάτι άλλο» ανέφερε και σε αντίθεση με προηγούμενη νοσηλεύτρια είπε «η μάσκα δεν μπορεί να κάνει αμυχές είναι από σιλικόνη μαλακή, θα μπορούσε όμως να έχει γίνει από κάποια νοσηλεύτρια στην προσπάθεια να τη βάλει στο παιδί».

Η μάρτυρας χαρακτήρισε «απίθανο» τον ισχυρισμό της κατηγορούμενης ότι έψαχνε δέκα λεπτά τους γιατρούς στο διάδρομο, λέγοντας πως «αντιθέτως φεύγοντας μετά το θάνατο του παιδιού μας ευχαριστούσε όλους».