ΕΛΛΑΔΑ

«Ανάσα» από αύριο - Φεύγει το «πέπλο» αφρικανικής σκόνης

«Ανάσα» από αύριο - Φεύγει το «πέπλο» αφρικανικής σκόνης

Ένα απόκοσμο και αποπνικτικό σκηνικό δημιούργησε η επέλαση της αφρικανικής σκόνης που σκέπασε τα τελευταία 24ωρα τη χώρα μαςω

Η αφρικανική σκόνη «κάλυψε» την Αττική τα τελευταία 24ωρα. Από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, ένα πυκνό πορτοκαλί πέπλο τύλιξε ολόκληρες πόλεις, ενώ η Αθήνα έμοιαζε με τοπίο από τον πλανήτη Άρη.

Το φαινόμενο προκάλεσε προβλήματα στις ευπαθείς ομάδες και σχολιάστηκε έντονα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, Σταδιακά αποχωρεί από τη χώρα μας, αφήνοντας, ωστόσο, στρώματα σκόνης σε μπαλκόνια και οχήματα. Η σκόνη σήμερα έχει μεταφερθεί στα Δωδεκάνησα, όπου όλα έχουν βυθιστεί σε πυκνό πέπλο χώματος, ενώ απόκοσμο σκηνικό επικρατεί και στην πόλη της Μυτιλήνης.

Όπως ανέφεραν στην ΕΡΤ gεπιστήμονες ένα τέτοιο φαινόμενο μεταφοράς σκόνης συμβαίνει κατά μέσο όρο 4 με 5 ημέρες κάθε χρόνο. Ωστόσο επισημαίνουν την αύξηση της συχνότητας των επεισοδίων και την εμφάνισή τους νωρίτερα τη θερινή περίοδο.

Σήμερα Τετάρτη (24/4) το πρωί στην Αττική η σκόνη ήταν έντονη. Χαρακτηριστικό είναι πως την Τρίτη τα επίπεδα σκόνης ήταν στα 40 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο ενώ σήμερα έφτασαν τα 700. Ρεκόρ καταγράφηκε στα Χανιά με 800 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Το υπουργείο Yγείας συστήνει σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, σε καρδιοπαθείς, σε μικρά παιδιά και σε όσους είναι άνω των 65 ετών, να αποφεύγουν την παραμονή και τη δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους και να φορούν μάσκα.