Μπότηδες: Το εντυπωσιακό πασχαλινό έθιμο της Κέρκυρας

Πάσχα: Το έθιμο για το σπάσιμο των μπότηδων από την Κέρκυρα
Μπότηδες: Το εντυπωσιακό πασχαλινό έθιμο της Κέρκυρας
eurokinissi
1'

Ιδιαίτερο είναι το Πάσχα στην Κέρκυρα και στις 11 το πρωί του Μεγάλο Σαββάτου το σπάσιμο των μπότηδων έχει την τιμητική του. Το έθιμο με το σπάσιμο των μπότηδων το Πάσχα στην Κέρκυρα έχει μακρά ιστορία που χάνεται στην εποχή της Ενετοκρατίας. Μικροί και μεγάλοι κατακλύζουν τα καντούνια της παλιάς πόλης προκειμένου να παρακολουθήσουν αυτό το μοναδικό θέαμα που σηματοδοτεί την Πρώτη Ανάσταση.

Οι μπότηδες είναι τα πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους. Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν στους μπότηδες κόκκινες κορδέλες–το κόκκινο είναι το χρώμα της Κέρκυρας και τους γεμίζουν νερό για να κάνουν θόρυβο όταν πέφτουν.

Οι Φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους παίζοντας χαρμόσυνη μουσική αυτή τη φορά – το εμβατήριο «Μη φοβάστε Γραικοί» κυριαρχεί στέλνοντας με αυτό τον τρόπο το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης.

Κάποιοι λένε ότι το έθιμο είναι των Καθολικών της Ενετοκρατίας, όπου στην αρχή του χρόνου οι κάτοικοι πετούσαν τα παλιά τους πράγματα για να μπορέσει ο νέος χρόνος να τους φέρει καινούρια και καλύτερα.

Οι κάτοικοι της Κέρκυρας οικειοποιηθήκαν το έθιμο, αντικαθιστώντας όμως τα παλιά πράγματα με τα κανάτια για να προκαλέσουν μεγαλύτερη φασαρία.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή