ΕΛΛΑΔΑ

Σχολεία: Πότε θα κλείσουν λόγω αφρικανικής σκόνης

Σχολεία: Πότε θα κλείσουν λόγω αφρικανικής σκόνης

Κλειστά σχολεία λόγω αφρικανικής σκόνης;

Σε έξαρση βρίσκονται τις τελευταίες ώρες οι ποσότητες αφρικανικής σκόνης. Σύμφωνα με ειδικούς σε πολλές περιπτώσεις κρίνονται ιδιαιτέρως επιβαρυντικά για την υγεία κυρίως των ευπαθών ομάδων. Όσον αφορά τα σχολεία υπάρχει επίσημη πρόβλεψη για κλείσιμο των σχολείων σε περιπτώσεις έντονων επεισοδίων σκόνης.

Προκειμένου να προστατευτεί η ομάδα των μαθητών όλων των βαθμίδων το Υπουργείο Υγείας εξ΄έδωσε εγκύκλιο βάσει της οποίας εφεξής σε επεισόδια έντονης αφρικανικής σκόνης θα προβλέπεται κλείσιμο των σχολείων όταν καταγράφεται συγκέντρωση σωματιδίων >150. Όπως διευκρινίζεται η εν λόγω απόφαση για κλειστά σχολεία εξαρτάται από την εκτίμηση των μέσων ημερήσιων επιπέδων συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων, όπως ανακοινώνεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υπηρεσίες Περιβάλλοντος των Π.Ε. ). Αν λοιπόν σε κάποια Περιφέρεια καταγραφούν τέτοιες τιμές στη συγκέντρωση σωματιδίων, οι αρμόδιοι πρέπει να αποφασίσουν κλείσιμο των σχολείων και αναστολή της δια ζώσης διδασκαλίας.

Εκτός από κλείσιμο σχολείων προβλέπεται και αναβολή σχολικών εκδρομών
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη κι αν η συγκέντρωση σωματιδίων σκόνης δεν αγγίξει το όριο των >15 που οδηγεί αυτόματα σε κλείσιμο των σχολείων, με συστάσεις του ΕΟΔΥ προτείνεται αναδιαμόρφωση του σχολικού προγράμματος και αναβολή σχολικών εκδρομών όταν η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη και αποπνικτική από αφρικανική σκόνη.

Ειδικότερα, όπως αναγράφεται στις σχετικές οδηγίες που στάλθηκαν προσφάτως στα σχολεία της χώρας:

  • Αποφύγετε και περιορίστε τις εξωτερικές δραστηριότητες
  • Μεταφέρετε τη διεξαγωγή του μαθήματος της γυμναστικής από εξωτερικούς χώρους σε κατάλληλη κλειστή αθλητική αίθουσα. Εφόσον δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, το μάθημα για τον αθλητισμό μπορεί να γίνει στην κανονική τάξη των παιδιών ή σε ασφαλείς εσωτερικούς σχολικούς χώρους.
  • Αναβάλετε τυχόν εκπαιδευτικές επισκέψεις (πχ. σε θέατρα, μουσεία) ή σχολικές εκδρομές.
  • Συμβουλεύστε τους μαθητές να αποφύγουν δραστηριότητες με έντονη σωματική άσκηση, όπως για παράδειγμα ποδοσφαιρικούς αγώνες ή άλλα ανταγωνιστικά αθλήματα στη διάρκεια των διαλειμμάτων, και ενθαρρύνετε εναλλακτικές δραστηριότητες.
  • Μεριμνήστε για την καλή ποιότητα του αέρα στις τάξεις
  • Ελαχιστοποιείστε τη διείσδυση εξωτερικού αέρα στους εσωτερικούς χώρους διατηρώντας όσο το δυνατόν κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες στις αίθουσες διδασκαλίας καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου.