Πανελλήνιες 2024: Πότε μηδενίζεται το γραπτό ενός υποψηφίου

Χρήσιμες οδηγίες για τους υποψηφίους, ώστε να μην εξελιχθεί πρόωρα η εξέταση σε… εφιάλτη.
Πανελλήνιες 2024: Πότε μηδενίζεται το γραπτό ενός υποψηφίου
2'

Την 30ή Μαΐου 2024 αρχίζουν οι Πανελλήνιες εξετάσεις στα Επαγγελματικά Λύκεια και την 31ή Μαΐου στα Γενικά Λύκεια της χώρας. Μέσα στην πίεση και το άγχος τους, οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικοί για τυχόν μηδενισμό του γραπτού τους.

Πότε μηδενίζεται το γραπτό τους

Κατά την είσοδο στην αίθουσα της εξέτασης, οι υποψήφιοι απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό (blanco), κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές και οποιαδήποτε άλλα ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών ή επικοινωνίας.

Επιτρέπεται να έχουν μόνο στυλό ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό. Το μολύβι γενικά δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων.

Η διαδικασία

Εφόσον οι επιτηρητές διαπιστώσουν ότι κάποιος εξεταζόμενος δολιεύεται τις εξετάσεις ή δεν συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις τους ή παρενοχλεί τους άλλους εξεταζόμενους, αφαιρούν το γραπτό από τον υποψήφιο και ενημερώνουν αμέσως τον Πρόεδρο της Λυκειακής Επιτροπής. Σε αυτήν την περίπτωση, ο υποψήφιος παραμένει εντός της αίθουσας, μέχρι να αποφασίσει σχετικά η Λυκειακή Επιτροπή.

Η τυχόν απόφαση της τριμελούς Λυκειακής Επιτροπής για μηδενισμό γραπτού υποψηφίου, πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη σε πρακτικό που συντάσσεται και υπογράφεται από τον πρόεδρο, τα δύο μέλη και το γραμματέα της Λυκειακής Επιτροπής και στο οποίο πρέπει να αναφέρονται με σαφήνεια οι λόγοι για τους οποίους μηδενίζεται το γραπτό δοκίμιο.

Σε περίπτωση που υπάρχουν στοιχεία, τα οποία κατέχει ο υποφήφιος, αυτά επισυνάπτονται στο πρακτικό που συντάσσεται και η τριμελής Λυκειακή Επιτροπή βαθμολογεί το γραπτό δοκίμιο με τον κατώτερο βαθμό, δηλαδή «μηδέν».

Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να διπλώνουν τα εξώφυλλα του γραπτού τους ή να το τσαλακώνουν, τόσο κατά την αναγραφή των ονομαστικών τους στοιχείων στην αρχή της εξέτασης, όσο και κατά την αναγραφή των απαντήσεων.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή