Θεσσαλονίκη: Στους δρόμους από σήμερα οι επόπτες γειτονιάς

Σε πρώτη φάση οι Επόπτες θα επιτηρούν τον δημόσιο χώρο φροντίζοντας να ενημερώσουν τους δημότες και τις επιχειρήσεις για τον νέο κανονισμό

Θεσσαλονίκη: Στους δρόμους από σήμερα οι επόπτες γειτονιάς
3'

Έπιασαν δουλειά οι 25 Επόπτες Γειτονιάς στον δήμο Θεσσαλονίκης, ο νέος θεσμός που ενεργοποιεί η διοίκηση με στόχο την καλύτερη εποπτεία, φροντίδα και καθαριότητα της πόλης αλλά και τη βελτίωση της σχέσης των δημοτών με τις υπηρεσίες. Αρμοδιότητές τους είναι να ελέγχουν, να ενημερώνουν, να καταγράφουν τα προβλήματα αλλά και να επιβάλλουν, όπου χρειάζεται, πρόστιμα, όπως αυτά προβλέπονται μέσα στον νέο κανονισμό καθαριότητας.

Κάθε επόπτης θα έχει μια από τις 24 γειτονιές, όπως έχει χωριστεί ο δήμος Θεσσαλονίκης σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ενώ προστέθηκε άλλη μια, που χωροταξικά είναι η παλιά και η νέα παραλία.

Οι επόπτες διένειμαν στους επαγγελματίες της ιστορικής αγοράς φυλλάδιο με το οποίο τους ενημέρωσαν ότι οι επιχειρήσεις παραγωγής, επεξεργασίας, μεταποίησης και λιανικής πώλησης τροφίμων ότι είναι υποχρεωμένοι βάσει νόμου να συμβληθούν με πιστοποιημένη εταιρεία διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων, τα οποία απαγορεύεται να απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον ιστότοπο thestival.

Η ενημέρωση αυτή έγινε προκειμένου να μπει μία τάξη στον τρόπο με τον οποίο απορρίπτονται αυτού του είδους τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στα ανακυκλώσιμα και να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Οι επόπτες γειτονιάς θα αποτελούν τα «μάτια» και τα «αφτιά» του Δήμου Θεσσαλονίκης σε όλες τις συνοικίες της πόλης, επιτηρώντας τον δημόσιο χώρο και καταγράφοντας προβλήματα και παράπονα των πολιτών. Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του θεσμού, η πόλη χωρίστηκε σε 25 γειτονιές, εκ των οποίων η μία είναι η περιοχή της παλαιάς και της νέας παραλίας.

«Μία βασική προεκλογική μας δέσμευση γίνεται πράξη μέσα σε λίγους μήνες. Απευθύνω έκκληση στους πολίτες και τους επαγγελματίες να στηρίξουν τον θεσμό, έτσι ώστε όλοι μαζί να βελτιώσουμε την καθημερινότητα στη Θεσσαλονίκη. Η προσπάθεια συνεχίζεται για μια πόλη πιο καθαρή, πιο βιώσιμη, πιο λειτουργική, πιο προσβάσιμη», δήλωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.

«Σκοπός μας είναι να μπορούμε να έχουμε μία πολύ καλύτερη παρακολούθηση του τι συμβαίνει στους δρόμους της πόλης όχι μόνο στην καθαριότητα αλλά και στους υπόλοιπους τομείς, να υπάρχει μία συνεργασία μεταξύ υπηρεσιών και επιχειρήσεων για να μπορούμε να προλαμβάνουμε όσο το δυνατόν φαινόμενα που είναι δυσάρεστα στην καθημερινότητα», σημείωσε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Κλιματικής Προστασίας και πρόσθεσε: «Πλέον θα γίνεται πιο οργανωμένα η εποπτεία, προκειμένου να μπορούμε να μαζεύουμε τα παράπονα, να τα προωθούμε στις αρμόδιες υπηρεσίες και να υπάρχει γρήγορη διεκπεραίωση».

Οι 25 γειτονιές που θα ελέγχουν οι επόπτες

1) Αριστοτέλους,
2) Λευκός Πύργος,
3) Καμάρα – Ροτόντα,
4) Διοικητήριο,
5) Άνω Πόλη – Επταπύργιο,
6) 40 Εκκλησιές,
7) Παναγία Φανερωμένη,
8) Ξηροκρήνη,
9) Γιαννιτσών – Σταθμός,
10) ΦΙΞ – Λαχανόκηποι,
11) Αγία Τριάδα,
12) Ιπποκράτειο – Φάληρο,
13) Ανάληψη – Μπότσαρη,
14) Μαρτίου,
15) Ντεπώ,
16) Βούλγαρη – Κηφισιά,
17) Νέα Ελβετία,
18) Τροχιοδρομικά,
19) Χαριλάου,
20) Κάτω Τούμπα,
21) Παπάφη,
22) Άνω Τούμπα,
23) Μαλακοπή
24) Τριανδρία
και 25) Παλιά και Νέα Παραλία

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή