Μπρόκολο: Αν το τρώτε κάθε μέρα αυτό συμβαίνει στον οργανισμό σας
Μπρόκολο: Γιατί το συνιστούν οι γιατροί
Το μπρόκολο είναι πραγματικά μια υπερτροφή: οι ιδιότητες που περιέχει αυτό το λαχανικό έχουν ευεργετικά αποτελέσματα σε ολόκληρο τον οργανισμό.
Ανάμεσα στα πιο υγιεινά συνοδευτικά είναι το μπρόκολο, ένα συμπύκνωμα βασικών θρεπτικών συστατικών για την ευημερία όλης της οικογένειας.
Αυτά τα λαχανικά ανήκουν στην οικογένεια Brassicaceae , όπως το λάχανο και το κουνουπίδι, και διακρίνονται για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α και βιταμίνη Κ και ως εκ τούτου συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην προστασία του δέρματος και στην καλή λειτουργία της πήξης του αίματος.
Περιέχουν επίσης κάλιο, ασβέστιο και φώσφορο , απαραίτητα για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και των οστών. Εκτός από το ότι είναι χαμηλά σε θερμίδες, παρέχουν μια καλή ποσότητα πρωτεΐνης, σε σύγκριση με άλλα λαχανικά.
Οι ιδιότητες του μπρόκολου: αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ιδιαίτερα εύπεπτα λαχανικά
Οι ειδικοί συστήνουν την τακτική κατανάλωση μπρόκολου για την ικανότητά του να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Χάρη στην παρουσία της σουλφοραφάνης , η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, προλαμβάνεται η γήρανση των κυττάρων και μειώνεται ο κίνδυνος χρόνιων ασθενειών. Μεταξύ των ιδιοτήτων της σουλφοραφάνης υπάρχουν και αντικαρκινικά αποτελέσματα: αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν τονίσει την αποτελεσματικότητα αυτού του στοιχείου στην προστασία του DNA από επιβλαβείς μεταλλάξεις.
Το μπρόκολο είναι επίσης καλό για την πέψη: στην πραγματικότητα, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που προάγουν την κανονικότητα του εντέρου και την ευημερία της μικροχλωρίδας. Μια μελέτη που διεξήχθη παράλληλα από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο και το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση φύτρων μπρόκολου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, ενός βακτηρίου που σχετίζεται με γαστρικές διαταραχές όπως έλκη και γαστρίτιδα.
Γιατί να τρώτε μπρόκολο: Οφέλη για την υγεία με λίγες θερμίδες και την καρδιά
Το να τρώτε μπρόκολο κάθε μέρα, επομένως, είναι πραγματικά τόσο καλό όσο πιστεύεται. Τα οφέλη επεκτείνονται επίσης στον μεταβολισμό και την υγεία της καρδιάς. Η παρουσία της βιταμίνης Β6 και των φολικών προάγει τη σωστή λειτουργία του ενεργειακού μεταβολισμού και τη σύνθεση νευροδιαβιβαστών απαραίτητων για την ψυχική ευεξία. Επιπλέον, η περιεκτικότητα σε κάλιο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης.
Το μπρόκολο είναι ένα είδος που πρέπει να συμπεριληφθεί στη λίστα με τα τρόφιμα που θεωρούνται «διαιτητικά». Όσοι θέλουν να διατηρήσουν ένα ισορροπημένο βάρος και χάρη στην επιλογή μιας υγιεινής και ποικίλης διατροφής πρέπει να λάβουν υπόψη ότι το μπρόκολο έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Με περίπου 33 Kcal ανά 100 γραμμάρια, αυτό το λαχανικό ξεχωρίζει για την υψηλή χορταστική του δύναμη. Συνιστάται η καθημερινή κατανάλωση μπρόκολου ειδικά αν είναι στον ατμό : με αυτόν τον τρόπο διατηρούνται οι θρεπτικές του ιδιότητες, αποφεύγοντας τη διασπορά υδατοδιαλυτών βιταμινών, όπως η βιταμίνη C.