ΕΛΛΑΔΑ

Ενα ραβασάκι...που ταξίδεψε από την Λιβύη στη Σκιάθο!

Ενα ραβασάκι...που ταξίδεψε από την Λιβύη στη Σκιάθο!

Ο Τουρκο-κρητικός ήρωας της ταινίας «Οι άνθρωποι του παππού μου», νοσταλγώντας τη χαμένη του πατρίδα, έριχνε μπουκάλια με ραβασάκια στη θάλασσα ελπίζοντας ότι αυτά θα έφταναν στην Κρήτη.

Τελικά, κι ενώ ο ίδιος είχε πεθάνει, ο εγγονός του έλαβε ένα πακέτο από τα Χανιά που περιείχε το μπουκάλι του παππού, ένα ούζο και μία πρόσκληση για την Κρήτη.

Την ταινία αυτή φέρνει στον νου μια ιστορία που ξετυλίχθηκε πριν από λίγο καιρό στο Αιγαίο: Ενα γράμμα ταξίδεψε από τη Λιβύη μέχρι τη Σκιάθο κρυμμένο σε ένα πλαστικό μπουκάλι και ξεβράστηκε σχεδόν έναν χρόνο μετά σε κάποια παραλία του νησιού. Η επιστολή είχε γραφτεί από έναν 25χρονο Τούρκο, εργαζόμενο σε εμπορικό πλοίο, ο οποίος βρισκόταν πέρυσι τον Αύγουστο στη Λιβύη. Απευθυνόταν στην αγαπημένη του στην Προύσα και περιέγραφε τη φρίκη του πολέμου που εκτυλισσόταν μπροστά στα μάτια του.

Το περιστατικό ήρθε στο φως μέσω του Θοδωρή Τζούμα, προέδρου του πολιτιστικού συλλόγου «Σκιάθος». «Τα τελευταία 7 χρόνια», εξηγεί ο ίδιος, «διοργανώνουμε καθαρισμό των ακτών. Μαζεύουμε ό,τι ξεβράζει η θάλασσα και το παρουσιάζουμε σε έκθεση ώστε να στείλουμε το μήνυμα "όχι σκουπίδια στις ακτές"».

Εκπληξη

Κανείς δεν υποψιαζόταν ότι στην Αγία Παρασκευή, μια παραλία της νότιας πλευράς του νησιού, οι εθελοντές θα ανακάλυπταν ένα μπουκάλι από νερό που περιείχε ένα γράμμα στην τουρκική γλώσσα. «Δυσκολευτήκαμε να ανοίξουμε το μπουκάλι, όμως συγκινηθήκαμε από αυτό που είδαμε», συνεχίζει ο κ. Τζούμας. «Μεταφράσαμε την επιστολή και την εκθέσαμε. Στις αρχές Ιουνίου επισκέφθηκε το νησί μια αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών από την Ευρώπη. Τότε, ένας Τούρκος καθηγητής είδε την επιστολή και προσφέρθηκε να επικοινωνήσει με την οικογένεια του νεαρού. Του ζήτησα να μου καθαρογράψει τη διεύθυνση που υπήρχε στο γράμμα και έστειλα ένα αντίγραφό του εξηγώντας στον άγνωστο παραλήπτη μου τι έχει συμβεί.

Μερικές μέρες αργότερα έλαβα ένα SMS: "Γεια σου, είμαι ο Ερσέν Εμίρ, ο αποστολέας του γράμματος. Βρες με στο Facebook". Τον είχαν ειδοποιήσει οι γονείς του, καθώς ο ίδιος βρισκόταν τότε στο λιμάνι της Μερσίνας».

Η ιστορία φιλοξενήθηκε στις σελίδες των τουρκικών εφημερίδων «Haber» και «Hurriet», ενώ στην επικοινωνία που ακολούθησε ο 25χρονος επιβεβαίωσε ότι κάθε γραμμή της επιστολής του λέει την αλήθεια. Οι δύο τους έχουν κρατήσει επαφή, βέβαιοι πως τα μηνύματα που στέλνονται με την καρδιά βρίσκουν πάντοτε παραλήπτη...

Η επιστολή του Ερσέν Εμίρ

«Παίζουμε παιχνίδι με ψεύτικα χαμόγελα, αλλά τριγύρω μας είναι ο θάνατος»

«Αυτή τη στιγμή που σου γράφω, είμαστε μέσα σε έναν πόλεμο στη Λιβύη ανάμεσα σε βόμβες που σκάνε. Σε μια αγκαλιά θανάτου αγκυροβολήσαμε στο λιμάνι», έγραφε στο γράμμα προς την αγαπημένη του Ντενίζ ο Ερσέν Εμίρ. «Ελευθερία, ελευθερία, θα μπορέσω να την έχω;», αναρωτιόταν.

«Πού είναι η απάντηση; Οταν σκάνε οι βόμβες η νύχτα γίνεται μέρα. Ο ουρανός λάμπει. Και όταν σταματάνε, απόλυτο σκοτάδι. Αλλά εμείς είμαστε πάλι εδώ. Οι άνθρωποι φεύγουν από τα σπίτια τους και τρέχουν να σωθούν. Εμείς είμαστε εδώ, μέσα στις ατελείωτες βόμβες. Ακόμη καμία βόμβα δεν σημάδεψε το λιμάνι. Για να μη χτυπηθεί το πλοίο μας προσευχόμαστε. Παίζουμε ένα παιχνίδι με ψεύτικα χαμόγελα και ψεύτικη ευτυχία. Αλλά τριγύρω μας είναι ο θάνατος».

Και λίγο παρακάτω συνέχιζε: «Αυτή τη στιγμή η θάλασσα είναι τρικυμιώδης. Υπήρχαν μέρες που ήταν σαν γάλα αλλά αυτή τη στιγμή σαν να περιμένουμε τον θάνατο. Λόγια πολλά, υποθέσεις πολλές, απάντηση δεν βρίσκω», έγραφε, ενώ λίγο πριν καληνυχτίσει την αγαπημένη του εξέφραζε την επιθυμία του: Αυτό που επιθυμώ πιο πολύ ήταν να έχω μια φωτογραφική μηχανή...».

ΕΘΝΟΣ