ΕΛΛΑΔΑ

Συλλήψεις για συμμετοχή σε διεθνή σπείρα εμπορίας όπλων

Συλλήψεις για συμμετοχή σε διεθνή σπείρα εμπορίας όπλων

Μετά από οργανωμένη επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας σε Αθήνα, Κρήτη και Ζάκυνθο, συνελήφθησαν 3 άτομα που φέρονται να είναι μέλη διεθνούς κυκλώματος παράνομης διακίνησης και εισαγωγής οπλισμού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, για την εξιχνίαση της υπόθεσης, οι Αρχές συνεργάστηκαν, το τελευταίο 4μηνο, με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων των Η.Π.Α.

Η εγκληματική οργάνωση είχε εισαγάγει πριν 2,5 χρόνια φορτίο όπλων, από τις Η.Π.Α. στη χώρα μας, ενώ το Μάρτιο του 2012 είχε επιχειρήσει ανάλογη εισαγωγή οπλισμού σε Ελλάδα και Τσεχία.

Στην άκρη του νήματος έφτασαν οι αστυνομικοί μετά την σύλληψη του εγκέφαλου της οργάνωσης στις αρχές Ιουνίου στις Η.Π.Α, ο οποίος είναι 45χρονος Έλληνας με ελληνική και αμερικανική υπηκοότητα.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, ο αρχηγός της οργάνωσης αγόραζε στην Αμερική πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά, τα φόρτωνε σε οχήματα ιδιοκτησίας του και με το πρόσχημα της εξαγωγής των οχημάτων στη χώρα μας, τα έστελνε αρχικά στη Νάπολι της Ιταλίας. Από εκείνο το σημείο, τα όπλα μεταφέρονταν οδικώς στην Ελλάδα από μέλη του κυκλώματος.

Με τη μεθοδολογία αυτή, τον Ιανουάριο του 2010 εισήγαγαν σαράντα πυροβόλα όπλα και 1500 σφαίρες, τα οποία όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, κατέληξαν στη Ζάκυνθο.

Οι τρεις συλληφθέντες, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ζακύνθου.