ΕΛΛΑΔΑ

Cumhuriyet: Η πτήση του Ελληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο Καστελόριζο

Cumhuriyet: Η πτήση του Ελληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο Καστελόριζο

Στην πτήση του Ελληνα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου στο Καστελόριζο αναφέρεται η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet στην πρώτη της σελίδας με τον τίτλο « Ελληνοτουρκική φιλία Twitter».

Αναλυτικά στο ''ρεπορτάζ''-ανταπόκριση του κ. Μουράτ Ιλέμ από την Αθήνα, τονίζεται πως οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που αναπτύσσονται κατά τα τελευταία χρόνια, οδήγησαν στο να βιωθεί κάτι για πρώτη φορά στο Αιγαίο. Επικαλούμενος - και παραποιώντας φυσικά κατά τα ''καλά και συμφέροντα'' του - είδηση της εφημερίδας «Εθνος», ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας που βγήκε στο Αιγαίο για να παρακολουθήσει άσκηση βομβαρδισμού πάνω από το Καστελόριζο, μοιράστηκε την πτήση του στο Twitter και την Τρίτη το πρωί, ο Στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος έβαλε στο Twitter του το εξής μήνυμα: « Σήμερα για μένα είναι μια σημαντική μέρα, διότι θα πετάξω μέχρι το Καστελόριζο , πάνω από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με αεροσκάφος Mirage-2000-5 . Ανυπομονώ για την πτήση αυτή».

Και συνεχίζει: «Ο Ελληνας Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, τον οποίο συνόδευαν και 2 ελληνικά Mirage, πέταξε για ένα διάστημα πάνω από τα ελληνικά νησιά και στην συνέχεια κατευθύνθηκε προς το Καστελόριζο , που βρίσκεται απέναντι από το (τουρκικό) Κάς όπου τον ...δέχθηκαν τουρκικά F-16 που απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Ντάλαμαν. Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας- που διαστρευλώνεται όπως βολεύει - οι Τούρκοι πιλότοι που έμαθαν από το Twitter ότι θα πετάξει ο Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, πέραν του ότι δεν προέβησαν σε παρεμπόδιση, άσκησαν και καθήκοντα συνοδείας (escort) κατά τρόπο που δεν οδήγησε σε ένταση. Το γεγονός - γράφει - ότι ο Ελληνας Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποίησε πτήση στο Αιγαίο αφού προηγουμένως το ανέφερε στο Twitter, είναι κάτι που βιώνεται για πρώτη φορά, εάν ληφθούν υπόψη οι σχέσεις των δύο χωρών. Μέχρι σήμερα - εξακολουθεί να γράφει- οι στρατιωτικοί που ασκούν καθήκοντα στις Ενοπλες Δυνάμεις στην Ελλάδα, ανέφεραν τις πτήσεις τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και εξασφάλισαν εμμέσως την ενημέρωση της Τουρκίας.»