ΕΛΛΑΔΑ

Το δημόσιο μπλοκάρει την είσπραξη εσόδων

Το δημόσιο μπλοκάρει την είσπραξη εσόδων

Ευθύνες στο δημόσιο για την καθυστέρηση εκδίκασης φορολογικών υποθέσεων επέρριψε ο πρόεδρος του Εʼ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κων. Μενουδάκος.

Στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με το κλιμάκιο της Τρόικας ο κ. Μενουδάκος τόνισε ότι έχουν αυξηθεί τα ένδικα μέσα που ασκεί το δημόσιο σε φορολογικές υποθέσεις, με αποτέλεσμα να «μπλοκάρει» την είσπραξη μεγάλων χρηματικών ποσών. Επιπλέον με τον τρόπο αυτό επιβαρύνεται το δικαστήριο.

Αντίθετα, όπως είπε ο αριθμός καταθέσεων των αιτήσεων ακυρώσεων από ιδιώτες έχει μειωθεί σημαντικά.

Ως προς τους ρυθμούς εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν στους διαγωνισμούς, τις συμβάσεις για τα μεγάλα δημόσια έργα και τις προμήθειες ο πρόεδρος του Ε Τμήματος του ΣτΕ εξέφρασε την εκτίμησή του ότι οι Τροικανοί «πρέπει να έμειναν ικανοποιημένοι».

Όπως τόνισε ο κ. Μενουδάκος, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του δικαστηρίου, οι ρυθμοί εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων είναι «πάρα πολύ καλοί» και εκδικάζονται εγκαίρως μέσα σε διάστημα ενός μηνός από τη ημέρα κατάθεσης τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπογράμμισε μάλιστα πως μεγάλος αριθμός υποθέσεων ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν δημόσια έργα έχουν αποκεντρωθεί και μεταφερθεί στα Διοικητικά Εφετεία.

Ενδεικτικά ο πρόεδρος του Εʼ Τμήματος ανέφερε ότι το 2010 εκδόθηκαν 541 αποφάσεις επί αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, το 2011 εκδόθηκαν 269 αποφάσεις και το τρέχον έτος (μέχρι σήμερα) εκδόθηκαν 82 αποφάσεις.

Πάντως, οι Τροικανοί αναζήτησαν να πληροφορηθούν εάν υπάρχουν προβλήματα δυσλειτουργίας κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων που αφορούν μεγάλα δημόσια έργα, προμήθειες, επενδύσεις, περιβαλλοντικές μελέτες κατασκευής μεγάλων έργων κ.λπ., ενώ ρώτησαν τους δικαστές εάν μπορούν να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τις προκηρύξεις των σχετικών διαγωνισμών και τη σύναψη των συμβάσεων.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση της Τρόικας διήρκησε πλέον της μιάμισης ώρας με την επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας στην οποία εκτός του κ. Μενουδάκου συμμετείχαν επίσης οι αντιπρόεδροι Σωτ. Ρίζος και Φ. Αρναούτογλου καθώς και σύμβουλοι Επικρατείας.