ΕΛΛΑΔΑ

Δίπλα από τις αυλές των σπιτιών περνάει η φωτιά στην Αχαΐα

Δίπλα από τις αυλές των σπιτιών περνάει η φωτιά στην Αχαΐα

Συνεχώς ενισχύσεις καταφτάνουν στην Αχαΐα για την χειρότερη μέχρι σήμερα φωτιά της φετινής αντιπυρικής περιόδου, που φέρνει τραγικές μνήμες από το καλοκαίρι του 2007 και ανάγκασε τις Αρχές να κηρύξουν την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Μέχρι και πριν λίγο, οι ριπαίοι άνεμοι στην περιοχή άγγιζαν ακόμα και τα 9 μποφόρ καθιστώντας υπεράνθρωπο και σχεδόν αδύνατο το έργο των πιλότων, που επιχειρούν ακόμα και με προσωπική τους ευθύνη για να σώσουν ζωές και περιουσίες. Σύμφωνα με αξιωματικό της Π.Υ στα πιο κρίσιμα σημεία η ταχύτητα του πύρινου μετώπου έφτασε ακόμα και τα 120 χλμ. ανά ώρα, ενώ η πυρκαγιά έχει σπάσει σε δύο κύρια μέτωπα με εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις. Το ένα μέτωπο πέρασε το χωριό Πλατάνι, δίχως να αφήσει καταστροφές σε σπίτι πίσω του, όπως ενημερώνει η Π.Υ, ενώ το άλλο μέτωπο περνάει ξυστά από τις αυλές των σπιτιών στο Κάτω Καστρίτσι.

Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για ορισμένες αποθήκες που έχουν καταστραφεί, αλλά τα σπίτια φαίνεται πως έχουν γλιτώσει. Το ένα μέτωπο κινείται με κατεύθυνση την θάλασσα και εικάζεται ότι η τελική ζώνη αντιμετώπισής του θα χρειαστεί να γίνει στην Εθνική Οδό Αθηνών – Πατρών και το άλλο μέτωπο έχει κατεύθυνση το Δρέπανο, όπου δίνεται μάχη για να μην ξεφύγει από εκείνο το σημείο η φωτιά και κατευθυνθεί προς την Ηλεία. Ολόκληρες οι δυνάμεις της Π.Υ στην Δυτική Ελλάδα έχουν τεθεί σε επιφυλακή, ενώ έχουν καταφτάσει ενισχύσεις από Ήπειρο, Στερεά Ελλάδα και Αττική. Τον πύρινο εφιάλτη προσπαθούν να αντιμετωπίσουν πλέον 100 άντρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 55 οχήματα και 90 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ ρίψεις νερού από αέρος, κυριολεκτικά με ηρωική αυτοθυσία πραγματοποιούν οι πιλότοι 8 αεροσκαφών και 2 ελικοπτέρων.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έχουμε, το νοσοκομείο δεν χρειάστηκε να εκκενωθεί και αυτό αποτελεί μεγάλη ανακούφιση για τις Αρχές, νωρίτερα εκκενώθηκαν όμως το Κάτω Καστρίτσι και ο Πλάτανος με τους κατοίκους να έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία. Όλες οι ελπίδες της Πυροσβεστικής πλέον έχουν βασιστεί στην τελευταία ενημέρωση που είχαν από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, πως από αυτή την ώρα ή ένταση των ανέμων στην περιοχή αναμένεται να πέσει περίπου στα 4 μποφόρ και έτσι να δοθεί η ευκαιρία που έχουν ανάγκη επίγειες και εναέριες δυνάμεις για να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα τουλάχιστον μέχρι το βράδυ. Ήδη, οι άνεμοι όντως αρχίσουν να πέφτουν και έτσι οι επόμενες ώρες θα είναι και οι πιο κρίσιμες. Στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχει μεταβεί και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδιας για να ενημερωθεί για την εξέλιξη της επιχείρησης. Παράλληλα, σε εξέλιξη παραμένει για τρίτο 24ωρο η πυρκαγιά στο Ζευγολατιό Κορινθίας, η οποία όμως εντοπίζεται σε μία χαράδρα και δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή.

Διαβάστε επίσης:

Ανεξέλεγκτη πυρκαγιά απειλεί χωριά στην Αχαΐα

Μεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη στην Αχαΐα

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση έξω από την Πάτρα