ΕΛΛΑΔΑ

Αφαιρούνται δημοτικά τέλη και ΕΡΤ από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Αφαιρούνται δημοτικά τέλη και ΕΡΤ από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Την αποσύνδεση των δημοτικών τελών και του τέλους της ΕΡΤ από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ εξετάζει το υπουργείο Ενέργειας από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι η ελάφρυνση του λογαριασμού της ΔΕΗ, καθώς οι χρεώσεις αυτές ισοδυναμούν περίπου με το 30% της τελικής αξίας του λογαριασμού.

Παράλληλα, μέσα στις σκέψεις για ελάφρυνση των λογαριασμών της ΔΕΗ, είναι να αφαιρεθούν οι υπερβολικά πολλές χρεώσεις υπέρ τρίτων και στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και η μείωση των τριών Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης που έχουν επιβληθεί στο ηλεκτρικό ρεύμα μέσω του Μνημονίου, θέμα ωστόσο για το οποίο απαιτείται να βρεθούν άλλα ισοδύναμα μέτρα, κάτι που δεν ισχύει για τα δημοτικά τέλη και το τέλος της ΕΡΤ. Σκοπός της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εφόσον φυσικά συμφωνήσουν τα συναρμόδια υπουργεία, είναι οι παραπάνω αλλαγές να έχουν «κλειδώσει» το αργότερο έως το φθινόπωρο, προκειμένου να τεθούν σε ισχύ από το 2013.

Στους στόχους αυτούς αναφέρθηκε χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, αρμόδιος για τα ενεργειακά Ασημάκης Παπαγεωργίου, διαβεβαιώνοντας, ότι δεν υπάρχει θέμα αυξήσεων στα τιμολόγια τουλάχιστον έως το τέλος του έτους. Φαίνεται ωστόσο, ότι δεν ισχύει το ίδιο για το τέλος ΑΠΕ. Το ενδεχόμενο αύξησής τους βρίσκεται στο τραπέζι, όπως παραδέχθηκε ο υφυπουργός, προκειμένου να καλυφθεί μέρος της συνεχώς αυξανόμενης «τρύπας» του λογαριασμού ΑΠΕ (290 εκατ. ευρώ, τέλος Ιουνίου) που τηρεί ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, (ΛΑΓΗΕ), με συνέπεια οι καθυστερήσεις πληρωμών προς τους πράσινους παραγωγούς να φτάνουν τους τρεις και τέσσερις μήνες.

Στο ίδιο πλαίσιο ο ΛΑΓΗΕ θα ενισχυθεί με δάνειο 140 εκατ. ευρώ που θα εκταμιευθεί την επόμενη εβδομάδα από το Ταμείο Παρακαταθηκών. Στον τομέα των λιγνιτών ο κ. Παπαγεωργίου προανήγγειλε, ότι εξετάζεται η παραχώρηση σε ιδιώτες νέων λιγνιτωρυχείων του Δημοσίου, της Ελασσόνας, της Δράμας και της Βεγόρας. Επίσης θα επιδιωχθεί να επιταχυνθεί ο διαγωνισμός παραχώρησης του ορυχείου της Βεύης στη Φλώρινα, που εκκρεμεί για περισσότερα από έξι χρόνια. Για το φλέγον θέμα των ιδιωτικοποιήσεων στην αγορά ενέργειας ανέφερε, ότι το τίμημα δεν θα είναι το μοναδικό κριτήριο αλλά θα πρέπει να πληρούνται και άλλα ποιοτικά κριτήρια, όπως η στρατηγική και τα συμφέροντα της χώρας.