ΕΛΛΑΔΑ

Εξαρθρώθηκαν δύο συμμορίες που έβαζαν ναρκωτικά στις φυλακές

Εξαρθρώθηκαν δύο συμμορίες που έβαζαν ναρκωτικά στις φυλακές

Εξαρθρώθηκαν μετά από πολύπλευρη και στενή συνεργασία Αστυνομικών Υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας, δύο εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες, όπως προέκυψε, είχαν συσταθεί με σκοπό τη μεταφορά, εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών σε διάφορες φυλακές της χώρας μας.

Στις πολύμηνες έρευνες καθώς και τις αστυνομικές επιχειρήσεις για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων, συμμετείχαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, ενώ σημαντική είναι και η συμβολή της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας Βορείου Ελλάδος. Όπως προέκυψε, οι δύο εγκληματικές οργανώσεις που είχαν συσταθεί και συγκροτηθεί προ μηνών, μετέφεραν, εισήγαγαν και διακινούσαν ναρκωτικά σε διάφορες φυλακές της χώρας, έναντι χρηματικής αμοιβής, η οποία καταβαλλόταν κυρίως σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Στο πλαίσιο των ερευνών διακριβώθηκε η σύνθεση των μελών των εγκληματικών οργανώσεων, η ιεραρχική δομή, οι μεταξύ τους διασυνδέσεις και η μεθοδολογία δράσης τους. Ειδικότερα, προέκυψε ότι ένας 37χρονος Έλληνας, έγκλειστος στις Φυλακές Αλικαρνασσού για κλοπές και ληστείες, είναι ο «εγκέφαλος» της μίας εγκληματικής οργάνωσης.

24072012thes2

Κεντρικό ρόλο και στις δύο εγκληματικές οργανώσεις είχε ένας 43χρονος σωφρονιστικός υπάλληλος των Φυλακών Τρικάλων, ο οποίος εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του, εισήγαγε στις συγκεκριμένες φυλακές ναρκωτικά, τα οποία στη συνέχεια διακινούσε, χρησιμοποιώντας άλλα έγκλειστα μέλη των οργανώσεων. Τις τρεις τελευταίες μέρες σε συντονισμένες, κοινές επιχειρήσεις αστυνομικών της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας συνελήφθησαν συνολικά 29 άτομα, μέλη των εγκληματικών οργανώσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν 23 άτομα, μέλη των εγκληματικών οργανώσεων – έγκλειστοι στις φυλακές Τρικάλων, ο 43χρονος σωφρονιστικός υπάλληλος, μία γυναίκα κοινωνιολόγος που παρέδιδε μαθήματα στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα και άλλοι τέσσερις Έλληνες, μέλη των εγκληματικών οργανώσεων που εντοπίστηκαν σε Θεσσαλονίκη, Ναύπλιο, Ελευσίνα και Κατερίνη. Στο πλαίσιο των αστυνομικών επιχειρήσεων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από χώρους κράτησης του σωφρονιστικού καταστήματος, σπίτια και Ι.Χ. αυτοκίνητα, ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, χρηματικά ποσά, αυτοσχέδια μαχαίρια και κινητά τηλέφωνα με τα οποία πραγματοποιούνταν οι παράνομες συναλλαγές.

Σε βάρος των 29 συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις, και παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και όπλων. Η δικογραφία περιλαμβάνει συνολικά 67 άτομα, από τα οποία τα 61 έχουν ταυτοποιηθεί ως μέλη των εγκληματικών οργανώσεων. Επίσης, για έναν από τους συλληφθέντες και συγκεκριμένα έναν Αλβανό, η δικογραφία περιλαμβάνει ακόμα και το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, που έγινε στις 13 Φεβρουαρίου σε βάρος ομοεθνή του, έγκλειστου σε φυλακές. Επίσης, συνελήφθησαν στις χθεσινές αστυνομικές επιχειρήσεις και άλλοι δύο έγκλειστοι του σωφρονιστικού καταστήματος Τρικάλων, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της «Αντίστασης» και παράβασης του Νόμου «Περί Όπλων». Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρικάλων, ενώ οι έρευνες για την υπόθεση συνεχίζονται και έχουν επεκταθεί και σε άλλες φυλακές της χώρας μας. Για την υπόθεση, με απόφαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης κ. Κώστα Καραγκούνη, τέθηκε σε αναστολή εκτέλεσης άσκησης καθηκόντων ο σωφρονιστικός υπάλληλος των Φυλακών Τρικάλων. Παράλληλα, υποβλήθηκε και ερώτημα στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο για τη θέση του σε αργία , ενώ παραγγέλθηκε η διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης από αρμόδιο εισαγγελέα.

Διαβάστε επίσης:

Και εκπαιδευτικός ανάμεσα στις συλλήψεις για την διακίνηση ναρκωτικών

Σωφρονιστικός υπάλληλος έβαζε ναρκωτικά στις φυλακές Τρικάλων