ΕΛΛΑΔΑ

Independent: Ελλάς, ένα άρρωστο Έθνος

Independent: Ελλάς, ένα άρρωστο Έθνος

Με στόχο να επικρίνει τις περικοπές στον τομέα της υγείας, η βρετανική εφημερίδα Independent, σε δημοσίευμα της επανέρχεται στο σάλο που προκλήθηκε από τις συλλήψεις οροθετικών ιερόδουλων δίνοντας έμφαση στην κοινωνική πλευρά του θέματος.

Η τιμωρία τους, όπως επισημαίνεται ήταν άμεση και εκδικητική. Τα ονόματά τους και οι φωτογραφίες τους δόθηκαν στη δημοσιότητα και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στις φυλακές με την κατηγορία της πρόκλησης σωματικής βλάβης.

Η καταγραφείσα τότε αύξηση στα κρούσματα του ιού HIV είχε αποδοθεί από τους εργαζόμενους σε υγειονομικές υπηρεσίες στις βαθιές περικοπές στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων πρόνοιας.

Οι αρχές, ωστόσο, επέλεξαν να στρέψουν την οργή τους στις ιερόδουλες της πόλης σε μια προσπάθεια να κερδίσουν λίγες ψήφους παραπάνω.

Τα τηλέφωνα τότε της κλινικής "Πράξις" είχαν πάρει "φωτιά, με πανικόβλητους άνδρες να επιθυμούν να μάθουν εάν έχουν μολυνθεί αλλά φοβούνταν παράλληλα να κάνουν εξετάσεις για να μην σπιλωθεί το όνομά τους από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις λίγες χώρες παγκοσμίως στις οποίες το 2011 καταγράφηκε αύξηση στα κρούσματα των φορέων του ιού κατά 57% σε ετήσια βάση. Μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών ουσιών παρουσιάστηκε εκρηκτική αύξηση της τάξεως του 1450%.

Η κυβέρνηση, σημειώνεται, αρχικά κατηγόρησε τους παράνομους μετανάστες, ωστόσο στην πραγματικότητα η ευθύνη ανήκει στην "τέλεια καταιγίδα" που συνιστά ο συνδυασμός περικοπών στο πρόγραμμα ανταλλαγής συριγγών, του βαθιά εδραιωμένου στη χώρα κοινωνικού στίγματος του Aids και της αύξησης του αριθμού των απελπισμένων ιεροδούλων που συμφωνούν να συνευρεθούν με τους πελάτες τους χωρίς προφύλαξη για να πληρωθούν καλύτερα, καθώς η κρίση τις έχει υποχρεώσει να ρίξουν κατά πολύ τις χρεώσεις τους.

Περιγράφεται επίσης η περίπτωση ενός 35χρονου φορέα, ο οποίος δυσκολεύεται να βρει δουλειά στο χώρο του, καθώς η ασθένειά του έχει μαθευτεί, ιδίως από τη στιγμή που συμμετείχε σε δημοφιλές τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Ο συγκεκριμένος άνδρας αναφέρει ότι φοβάται πως οι συνεχείς περικοπές στις δαπάνες για την υγεία θα του στερήσουν τη δυνατότητα να προμηθεύεται δωρεάν τα αναγκαία για την επιβίωση του αντιρετροϊκά φάρμακα.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός για την υγεία μειώθηκε κατά 40% το 2009, με τα προγράμματα για αυτούς που δεν έχουν ισχυρή φωνή στην κοινωνία να είναι τα πρώτα που καταργήθηκαν.

Στο άρθρο, τέλος, παρατίθενται ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία για την κρίση στην υγεία και την πρόνοια που διέρχεται η Ελλάδα με υπέρτιτλο Ελλάδα: Ένα άρρωστο έθνος;"

* 1450% αύξηση στους νέους φορείς HIV μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών ουσιών

* 63 περιπτώσεις ελονοσίας το 2011 για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια

* 25% αύξηση των αστέγων στην Αθήνα το 2011

* 40% αύξηση των αυτοκτονιών το πρώτο μισό του 2011 σε σύγκριση με το 2009

* 70% των κατοίκων της Αχαΐας δεν μπορούν να πληρώσουν για τα φάρμακα που τους συνταγογραφούνται

* 40% περικοπές στον προϋπολογισμό για τα νοσοκομεία

* 24% αύξηση στις εισαγωγές σε νοσοκομεία το 2010 σε σχέση με το 2009