ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Συνταγματική η υλοποίηση αιολικού πάρκου στη Θίσβη

ΣτΕ: Συνταγματική η υλοποίηση αιολικού πάρκου στη Θίσβη

Πράσινο φως για την υλοποίηση αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε αναδασωτέα έκταση στη θέση Μελίσσι του Δήμου Θίσβης Βοιωτίας άναψε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στην επίμαχη περιοχή πρόκειται να εγκατασταθεί αιολικό πάρκο από 12 ανεμογεννήτριες ισχύος 3 MW η κάθε μία. Το πάρκο θα καταλάβει έκταση 24.000 τ. μ., ενώ πρόκειται να κατασκευαστεί κτίριο 120 τ. μ. και να διανοιχθεί οδός 5,3 χλμ.

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας σε εξαιρετικές περιπτώσεις και υπό προϋποθέσεις είναι συνταγματικά επιτρεπτή η εγκατάσταση αιολικού πάρκου σε αναδασωτέα έκταση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην υπ’ αριθμ. 2499/2012 απόφαση η εγκατάσταση δεν συνεπάγεται «μεταβολή του νομικού χαρακτήρα της αναδασωτέας εκτάσεως, αλλά μόνο προσωρινή δυνατότητα επεμβάσεως για την άσκηση συγκεκριμένης δραστηριότητας».

Η απόφαση επικαλείται την εξαιρετική σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, και ειδικότερα τη διασφάλιση της επάρκειας του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και κυρίως την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, που αποτελεί αντικείμενο διεθνούς δεσμεύσεως της χώρας και ζήτημα έντονου κοινοτικού ενδιαφέροντος.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζουν οι δικαστές, οι αποφάσεις που θα εγκρίνουν τις επεμβάσεις στις αναδασωτέες εκτάσεις πρέπει να «αιτιολογούνται ειδικώς» και να αναφέρονται κριτήρια τόσο για την ιδιαίτερη σημασία του έργου όσο και για την αναγκαιότητα εκτέλεσής του.