ΕΛΛΑΔΑ

Κόβονται 2.800 συντάξεις του ΟΓΑ

Κόβονται 2.800 συντάξεις του ΟΓΑ

Μαχαίρι σε περίπου 2.800 συντάξεις του ΟΓΑ μπαίνει σήμερα με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση καθώς οι συνταξιούχοι δεν εμφανίστηκαν στην τελευταία απογραφή, προφανώς διότι ελάμβαναν «μαϊμού» συντάξεις.

Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός μετά την επίσκεψή του στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κατσιρώδη από τον οποίο ζήτησε τη συνδρομή της δικαιοσύνης για τις υποθέσεις διαφθοράς με μαϊμού συντάξεις και παράνοα επιδόματα, αλλά και την περάτωση των υποθέσεων αυτών το ταχύτερο δυνατό.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση από το κόψιμο των περίπου 2.800 συντάξεων του ΟΓΑ το όφελος θα είναι περί τα 14 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ αναφερόμενος στα «μαϊμού» επιδόματα αποκάλυψε ότι μόνο στη Ζάκυνθο εντοπίστηκαν 61 τυφλοί με δίπλωμα οδήγησης!

Ο κ. Βρούτσης επανέλαβε τη δέσμευση του υπουργείου ότι από 1-1-13 δεν θα υπάρχει καμία μαϊμού σύνταξη, ενώ προανήγγειλε ότι στο τέλος του μηνά το υπουργείο θα είναι έτοιμο να ανακοινώσει σύστημα ελέγχου, μέσω του ΚΕΠΥΟ το οποίο θα αποκλείει κάθε ενδεχόμενη παραβατικότητα.

Ήδη, για την υπόθεση των μαϊμού συντάξεων διενεργείται εδώ και επτά μήνες έρευνα από τον οικονομικό εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη με αφορμή τις αποκαλύψεις στις οποίες είχε προβεί ο τότε υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Σύμφωνα με αυτές ελάμβαναν 20.000 άτομα συντάξεις μαϊμού προκαλώντας ζημία στα ασφαλιστικά ταμεία τα τελευταία χρόνια 120 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας –σύμφωνα με πληροφορίες- μόνο για 13 περιπτώσεις συντάξεων-μαϊμού προσκόμισαν στοιχεία τα Ταμεία, κάτι το οποίο έχει ενοχλήσει τις εισαγγελικές αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι τα αδικήματα που διερευνώνται είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορούν σε απάτη και απιστία στην υπηρεσία, ενώ δεν αποκλείονται να βρεθούν αντιμέτωποι με αυτά εκτός από τα πρόσωπα που εισέπρατταν παράνομα τις συντάξεις, υπάλληλοι ασφαλιστικών ταμείων και υπηρεσιακοί ή μη παράγοντες.

Διαβάστε επίσης:

Συλλαλητήριο το απόγευμα σε Ξάνθη, Κομοτηνή για τους μετανάστες

«Φιλαράκια» ο Σον Πεν και ο Ούγκο Τσάβες

Reuters: Eνδιαφέρον της ΕΤΕ για την Εμπορική