ΕΛΛΑΔΑ

Εξοικονόμηση 1 εκ. ευρώ από τη συγχώνευση Ειρηνοδικείων

Εξοικονόμηση 1 εκ. ευρώ από τη συγχώνευση Ειρηνοδικείων

Τη συγχώνευση των μισών και πλέον Ειρηνοδικείων από τα 301 που λειτουργούν συνολικά σε όλη τη χώρα προβλέπει σχέδιο προεδρικού διατάγματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο θα προωθηθεί για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Από τη συγχώνευση θα προκύψουν σημαντικότατα οικονομικά οφέλη, καθώς υπολογίζεται ότι η εξοικονόμηση δημόσιας δαπάνης σε ετήσια βάση θα ανέλθει συνολικά στο 1 εκατ. ευρώ. Ο εξορθολογισμός της λειτουργίας των Ειρηνοδικείων υπαγορεύτηκε από την ανάγκη αποτελεσματικότερης οργάνωσης του δικαστικού μας συστήματος, ώστε να ανταποκριθούν στο συνταγματικό τους ρόλο και στο αίτημα των πολιτών για γρήγορη δικαιοσύνη. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες αρκετά από τα Ειρηνοδικεία έχουν καταστεί ανενεργά, χωρίς -πολλές φορές- δικαστή και γραμματέα ή υπολειτουργούν με ελάχιστες υποθέσεις το χρόνο, επιβαρύνοντας το ελληνικό δημόσιο με δυσανάλογες για τη χρησιμότητά τους δαπάνες.

Έτσι, βασικό κριτήριο για τη συγχώνευση των «άγονων» ή υπολειτουργούντων Ειρηνοδικείων της χώρας αποτέλεσε ο μικρός αριθμός έκδοσης αποφάσεων. Ενδεικτικό είναι ότι υπάρχουν Ειρηνοδικεία που το 2010 εξέδωσαν από καμία έως 9 πολιτικές αποφάσεις. Σήμερα, ποσό που αγγίζει τα 510.000 ευρώ αναλώνεται αποκλειστικά και μόνον για μισθώματα, πέραν των χρημάτων που διατίθενται για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των υπό συγχώνευση Ειρηνοδικείων, χωρίς αυτό να δικαιολογείται από το παραγόμενο έργο τους προς τους πολίτες.

Έτσι, θα γίνει καλύτερη διαχείριση των διαθεσίμων πόρων για τον εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, όπου οικονομικές δυνατότητες δεν υπάρχουν και ο προϋπολογισμός του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι ασφυκτικά περιορισμένος, σχεδόν ο μισός σε σχέση με το 2010. Παράλληλα, από την ενοποίηση θα προκύψει πλεονάζων αριθμός σε Ειρηνοδίκες και δικαστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι, σε συνδυασμό με την πρόσληψη 160 νέων Ειρηνοδικών, θα ενισχύσουν τα Ειρηνοδικεία, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες που θα δημιουργηθούν από τη μεταφορά δικαστικής ύλης σε αυτά από τα μονομελή πρωτοδικεία , όπως προβλέπει ο νόμος 4055/2012.

Διαβάστε επίσης:

Αναστέλλεται η μεταφορά δικαστηριακής ύλης στα Ειρηνοδικεία