ΕΛΛΑΔΑ

Στάχτη 15 χιλιάδες στρέμματα στην Ουρανούπολη

Στάχτη 15 χιλιάδες στρέμματα στην Ουρανούπολη

Η πυρκαγιά που μαίνεται στην Ουρανούπολη έχει αφήσει πίσω της μέχρι στιγμής χιλιάδες στρέμματα καμένης γης.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που διατυπώνουν αρμόδιοι φορείς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στάχτη έχουν γίνει περί τις 12 με 15 χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών με ελιές και αμπελώνες.

Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλλαν καθ' όλη τη διάρκεια τα επίγεια και εναέρια μέσα πυρόσβεσης, η φωτιά βρίσκεται μέχρι και αυτήν την ώρα σε εξέλιξη και εκτείνεται από το Άγιον Όρος -στα σύνορα της Αθωνικής Πολιτείας με την Ουρανούπολη- έως την Κομίτσα που απέχει 8 περίπου χιλιόμετρα από την κηρυχθείσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Ουρανούπολη. Το ενθαρρυντικό βέβαια είναι ότι από την πύρινη λαίλαπα δεν κινδυνεύουν οικισμοί, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, υποδομές και Μονές του Αγίου Όρους.

Το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης δυσχεραίνουν οι συνεχείς εναλλαγές της κατεύθυνσης των ανέμων γεγονός που εξελίσσεται σε κρίσιμο παράγοντα ενόψει των αποψινής νύχτας λόγω του κινδύνου των αναζωπυρώσεων. Μέχρι αργά απόψε καταβαλλόταν προσπάθεια να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες και να «εγκλωβιστούν» σε συγκεκριμένα σημεία οι εστίες της φωτιάς.

«Δεν κλείσαμε μάτι όλη τη νύχτα. Βλέπαμε τα χαράματα τις φλόγες να έρχονται κατά πάνω μας. Φοβηθήκαμε. Οι καμπάνες του Ιερού Ναού Κωνσταντίνου και Ελένης άρχισαν να χτυπούν κατά τις 7 η ώρα το πρωί, σημαίνοντας συναγερμό. Ήταν καθαρά θέμα τύχης που δεν κάηκαν σπίτια και ξενοδοχεία», είπε στο ΑΜΠΕ ο Ηρακλής, που έλκει την καταγωγή του από την Ουρανούπολη και αυτήν την περίοδο παραθερίζει στην περιοχή.

Η φωτιά ξύπνησε μνήμες του παρελθόντος στους ηλικιωμένους κατοίκους της περιοχής. Η κα. Ζωή, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, θυμήθηκε το μακρινό 1957 όταν αντίστοιχου μεγέθους φωτιά προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές στην Ουρανούπολη. «Η σημερινή φωτιά είναι μεγαλύτερη από τότε», τόνισε, αντικρίζοντας με θλίψη το βουνό με τα καμένα κούτσουρα των άλλοτε πανύψηλων και υπερήφανων δέντρων.

O Γιάννης Τ., μόνιμος κάτοικος της περιοχής, μεταφέροντας στο ΑΜΠΕ, τις στιγμές που βίωσε το πρωί, παρατήρησε: «Η φωτιά αγκάλιασε την Ουρανούπολη. Έφτασε σε απόσταση 200 μέτρων γνωστού ξενοδοχείου της περιοχής όπου σταμάτησε».