ΕΛΛΑΔΑ

Ηπειρος: Δεκαπενταύγουστος στα χωριά με λιγότερους όμως επισκέπτες!

Ηπειρος: Δεκαπενταύγουστος στα χωριά με λιγότερους όμως επισκέπτες!

Μπορεί φέτος ο Δεκαπενταύγουστος να έπεσε μεσοβδόμαδα, όμως πολλοί είναι εκείνοι οι Γιαννιώτες που μετέτρεψαν το «Πάσχα του καλοκαιρού» ουσιαστικά σε… πενθήμερο, παίρνοντας δύο ημέρες άδειας από τη δουλειά τους!Πού θα περάσουν τη γιορτή της Παναγίας οι περισσότεροι;

Στα κοντινά χωριά της περιοχής μας, απ’ τα οποία κατάγονται, οπότε διατηρούν το πατρικό σπίτι και κάποιο εξοχικό, ή ακόμα και «εντός των τειχών», λόγω οικονομικής δυσπραγίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Πρωινός Λόγος".

Εξάλλου, μέχρι και χθες το μεσημέρι η εικόνα της πόλης μας, με την κίνηση στους δρόμους και στα μαγαζιά, μαρτυρούσε ότι λιγότεροι από κάθε προηγούμενη χρονιά θα είναι φέτος οι εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου.Η έξοδος των εκδρομέων κορυφώθηκε από το μεσημέρι και μετά, ενώ η επιστροφή τους θα ξεκινήσει αύριο, Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί ως την ερχόμενη Κυριακή.

Λιγότεροι απόδημοι

Σημαντικά λιγότεροι είναι φέτος και οι απόδημοι Ηπειρώτες που επέστρεψαν στα χωριά τους, για λίγες ημέρες ανάπαυλας και για να δουν συγγενείς και φίλους. Η τιμή της αμόλυβδης που τραβάει την ανηφόρα, τα διόδια και γενικά το κόστος του ταξιδιού από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας προς την περιοχή μας, δεν άφησε σε πολλούς περιθώρια για επιστροφή στα πάτρια εδάφη.

Ζωντάνεψαν τα χωριά

Άλλοτε τα χωριά στο Νομό Ιωαννίνων και την Ήπειρο γενικότερα γέμιζαν από κόσμο τέτοια εποχή. Φέτος οι επισκέπτες δεν είναι τόσο πολλοί, ωστόσο κι αυτοί που ήρθαν αρκούν για να ζωντανέψουν έστω και για λίγο οι ορεινοί οικισμοί, οι οποίοι αυτές τις ημέρες παρουσιάζουν μία εικόνα πολύ διαφορετική από εκείνη του χειμώνα. Στα περισσότερα χωριά ξεκίνησαν ήδη και τα πανηγύρια που κορυφώνονται σήμερα και σε κάποιες περιπτώσεις θα έχουν συνέχεια και αύριο.