ΕΛΛΑΔΑ

Στον εισαγγελέα οι «μαϊμού» συντάξεις

Στον εισαγγελέα οι «μαϊμού» συντάξεις

Όλες τις περιπτώσεις παράνομων συντάξεων, θα πρέπει να παραδώσουν μέχρι αύριο 17 Αυγούστου οι δικοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Με εντολή του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, στο «μικροσκόπιο» αναμένεται να μπουν τουλάχιστον 6.000 ύποπτες περιπτώσεις χορήγησης συντάξεων και άλλες 1.014 περιπτώσεις συνταξιούχων που δεν απογράφηκαν το 2011.

Ι.Κ.Α.

Στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.), κατά τη διάρκεια της απογραφής, 7.500 άτομα δεν προσήλθαν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, με τη διοίκηση του ιδρύματος να κάνει λόγο για 5.000 ύποπτες περιπτώσεις. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι 2.500 άτομα έπαιρναν τη σύνταξη θανόντων δικαιούχων, ενώ μόνο 58 περιπτώσεις έχουν φτάσει στη Δικαιοσύνη.

Διακοπή 5.000 προνοιακών συντάξεων του Ο.Γ.Α.

Η διοίκηση του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.) έστειλε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αρχείο με 1.014 περιπτώσεις μη απογραφέντων συνταξιούχων. Το Ταμείο διενεργεί τους αναγκαίους ελέγχους για την πορεία των ύποπτων συντάξεων. Επίσης, ο Οργανισμός προχώρησε στη διακοπή πληρωμών περίπου 5.000 προνοιακών συντάξεων, ύψους 360 ευρώ, που εισέπρατταν αλλοδαποί οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν στην απογραφή.

Εξονυχιστικοί έλεγχοι και στις αναπηρικές συντάξεις

Οι έλεγχοι επεκτείνονται σε ακόμα δύο κατηγορίες: στους υγιέστατους ασφαλισμένους που παίρνουν αναπηρική σύνταξη και σε όσους δεν έχουν δηλώσει τα χρήματα που λαμβάνουν από τις συντάξεις στην εφορία. Οι έλεγχοι σε πρώτη φάση γίνονται σε περιοχές με υψηλά ποσοστά αναπηρικών συντάξεων.


Ο.Α.Ε.Ε.

Μέχρι αύριο, Παρασκευή, θα έχουν παραδοθεί στον εισαγγελέα και τα στοιχεία που αφορούν στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.), σύμφωνα με τα οποία στην απογραφή που πραγματοποίησε το Ταμείο το 2010 δεν εμφανίστηκαν 150 δικαιούχοι συντάξεων, ενώ στη Δικαιοσύνη έχουν ήδη παραπεμφθεί 80 υποθέσεις.

Εισοδήματα σε Ε.Τ.Α.Α. και Ο.Α.Ε.Ε.

Σημαντικές φορολογικές παραβάσεις από συνταξιούχους που «ξέχασαν» να δηλώσουν τα εισοδήματά τους στην εφορία δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τον έλεγχο του Κέντρου Πληροφορικής Υπουργείου Οικονομικών (ΚΕ.Π.Υ.Ο.). Εκτιμάται πως το όφελος για τα Ταμεία μπορεί να φθάσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη με εντυπωσιακά αποτελέσματα στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (Ε.Τ.Α.Α.) και στον Ο.Α.Ε.Ε. (ΤΕΒΕ) και μέχρι το τέλος του έτους θα επεκταθεί και στο Ι.Κ.Α.. Πάντως, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα υπάρχει καμία παρανόμως χορηγηθείσα σύνταξη.

Διαβάστε επίσης:

Εισαγγελική έρευνα κατʼ απόλυτη προτεραιότητα για «μαϊμού» συντάξεις