ΕΛΛΑΔΑ

Μακριά από την πρωτιά τα ελληνικά Πανεπιστήμια

Μακριά από την πρωτιά τα ελληνικά Πανεπιστήμια

Η λίστα της Σαγκάης με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου δόθηκε πριν από λίγες ημέρες στη δημοσιότητα, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά και δυο ελληνικά.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για ακόμη μία χρονιά συμπεριλαμβάνονται στη λίστα ωστόσο κατατάσσονται στις θέσεις 301- 400. Πέρυσι το Καποδιστριακό βρέθηκε στις θέσεις 201-300. Να σημειωθεί ότι μετά τα πρώτα 100 πανεπιστήμια δεν υπάρχει αύξων αριθμός για τα ιδρύματα αλλά αναφέρονται με αλφαβητική σειρά.

Η λίστα περιλαμβάνει τα αποτελέσματα αξιολόγησης 500 πανεπιστημίων απ' όλο τον κόσμο. Οι θέσεις που καταλαμβάνουν τα ελληνικά ιδρύματα σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νομικής Αθήνας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ καθηγητή, Θεόδωρος Φορτσάκης, «δεν είναι ικανοποιητικές». Όπως δηλώνει ο κ. Φορτσάκης στα «ΝΕΑ», τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν να ανταγωνιστούν πανεπιστήμια από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ιταλία με μεγάλη ιστορία και οικονομικές δυνατότητες.

«Είναι δύσκολο να τα φτάσουν». Γι' αυτό τον λόγο, τονίζει, ο μόνος δρόμος που θα πρέπει να ακολουθήσουν είναι αυτός της προσπάθειας για αναδιοργάνωση. «Είναι απαραίτητη η αξιολόγηση, η στροφή των ελληνικών πανεπιστημίων για να συνδεθούν με τα μεγάλα ξένα δίκτυα. Σκεφτείτε ότι έχουμε πανεπιστημιακούς που διδάσκουν στο εξωτερικό».

Ο καθηγητής σημειώνει ακόμη πως τα ελληνικά ΑΕΙ χρειάζονται μεγαλύτερη σύνδεση με την αγορά και την παραγωγή. Τα πανεπιστήμια χρειάζονται χρήματα για να κάνουν έρευνα. Με δεδομένο τις δυσκολίες χρηματοδότησής τους από την Πολιτεία η καλύτερη σύνδεσή τους με την αγορά θα τα βοηθήσει σ' αυτόν τον τομέα, αναφέρει.

Οι «πρωταθλητές»

Στη λίστα της Σαγκάης «πρωταθλητές» είναι τα αμερικανικά, καταλαμβάνοντας τις 17 από τις πρώτες 20 θέσεις. Το καλύτερο όλων είναι το Χάρβαρντ με το Στάνφορντ το ΜΙΤ, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, να ακολουθούν. Τα βρετανικά πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης ολοκληρώνουν τη δεκάδα.

Διαβάστε επίσης:

Το Χάρβαρντ είναι το καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο