ΕΛΛΑΔΑ

Χίος: Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά

Χίος: Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά

Παραδομένη στις φλόγες παραμένει η Χίος αφού για δεύτερη μέρα εη πυρκαγιά και αμέτρητα μέτωπα καίνει ανεξέλεγκτα. Η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στο δυτικό και νότιο τμήμα του νησιού καίγοντας πεύκα και μαστιχόδεντρα.

Εφιαλτική ήταν η μέρα σήμερα καθώς από το πρωί, πολλά χωριά εκκενώθηκαν ενώ οι ισχυροί άνεμοι προκαλούσαν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Πριν ξημερώσει, στις 4 το πρωί, η φωτιά απειλούσε το χωριό Λιθί. Εξαιτίας των πυκνών καπνών δόθηκε εντολή για εκκένωση του χωριού και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι. Την ίδια ώρα είχε δημιουργηθεί σοβαρότατο πρόβλημα στο Ναυτικό Φυλάκιο του Προβατά και το μοναστήρι των Αγίων Πατέρων που οι φλόγες έκαψαν τα κυπαρίσσια στην είσοδό του.

Περί τις 8 το πρωί η εντολή για εκκένωση δόθηκε για τους κατοίκους των χωριών Βέσσα και Ελάτα. Ενώ να σημειωθεί ότι λόγω του ανέμου, αλλά και του πυκνού καπνού, τα πυροσβεστικά αεροπλάνα καθηλώθηκαν στο έδαφος με αποτέλεσμα από τα εναέρια μέσα που είχαν διατεθεί να επιχειρούν μόνο τρία ελικόπτερα.

Από τις 12 το μεσημέρι στα Αρμόλια εθελοντές, στρατός και ειδικοί άρχισαν να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες ώστε να αποτρέψουν τον κίνδυνο. Εκείνη την ώρα στην Ελάτα έβλεπαν τις περιουσίες τους να καίγονται ενώ οι φλόγες «έγλυφαν» το εκκλησάκι στον Ταξιάρχη.

Στη Βέσσα, η φωτιά έκαψε το σχολείο και πέρασε περιμετρικά του χωριού, ενώ σε κίνδυνο βρέθηκαν και οι στρατιωτικές μονάδες μεταξύ Βέσσας και Αρμολίων, όπου η φωτιά πέρασε από το Κάστρο των Απολίχνων.

Περίπου στις 5 χθες το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου, με τη συμμετοχή εκτός του αντιπεριφερειάρχη Χίου Κώστα Γανιάρη, του υπουργού Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη, του δημάρχου Χίου Πολύδωρου Λαμπρινούδη, καθώς και του διοικητή της ΑΣΔΕΝ Β. Τελίδη.

Σημειώνεται ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν χθες το βράδυ με πυροσβέστες από τη Θεσσαλονίκη και τη Μυτιλήνη, που έφτασαν με C-130, και οχήματα και προσωπικό που έφθασαν στη Χίο με πλοία της γραμμής από τον Πειραιά και με αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού.

Το πρώτο πρωινό φως σήμερα, έδειξε την πλήρη καταστροφή ενός μεγάλου μέρους πρασίνου της κεντρικής Χίου από την περιοχή Πλατανάκι Αυγωνύμων και νότια, ενώ η φωτιά άρχισε να προχωρεί προς τα χωριά Λιθί και Αη Γιώργη Συκούση.

Περί τις 10:00, νέο μέτωπο δημιουργήθηκε προς το μεσαιωνικό χωριό Ολύμποι το οποίο και επικέντρωσε την προσοχή των πυροσβεστικών δυνάμεων. Αιτία του νέου μετώπου οι αναζωπυρώσεις από τους ισχυρούς ανέμους στην περιοχή της Ελάτας, που έδωσαν κατεύθυνση στο μέτωπο προς την περιοχή των Ολύμπων.

Οι αναζωπυρώσεις σήμερα προκάλεσαν και νέα μέτωπα. Κύρια στην περιοχή Αυγωνύμων και στον κάμπο προς Ανάβατο, στον Αη Γιώργη Συκούση, στην Ελάτα και σε μέτωπο προς το Λιμένα Μεστών, στα Αρμόλια στο Κοντυλόπος αλλά και στο Λιθί, όπως και προς την Ελίντα. Η έκταση της φωτιάς κατέκαψε ένα σημαντικό πλουτοπαραγωγικό πόρο του νησιού και της Ελλάδας γενικότερα, καθώς έχουν ήδη αποτεφρωθεί χιλιάδες μαστιχόδεντρα.

Στις 7 το απόγευμα σήμερα, τα κύρια μέτωπα της φωτιάς ήταν στην περιοχή Αυγώνυμα, στο Λιθί που είναι και πιο κοντά στους οικισμούς, αλλά και στην Ελάτα, στην περιοχή Κοντυλόπος, στα Αρμόλια και στον Αη Γιώργη Συκούση, ενώ εκατοντάδες πυροσβέστες, στρατιώτες και εθελοντές κυριολεκτικά, με κάθε δυνατή από αέρος βοήθεια, δίνουν αγώνα για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.

Διαβάστε επίσης:

Πυρκαγιά στη Χίο (vid)!

Εκκενώνονται χωριά στη Χίο

Σε πύρινο κλοιό η Χίος (vid)!