ΕΛΛΑΔΑ

Πύρινη λαίλαπα απειλεί τα μαστιχοχώρια

Πύρινη λαίλαπα απειλεί τα μαστιχοχώρια

Στο έλεος της φωτιάς χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους και μαστιχοκαλλιεργειών

Άνιση μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Χίο για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο που καίει για τρίτη μέρα το νησί.

Η πύρινη λαίλαπα που κατακαίει ότι βρίσκει στο πέρασμά της, έχει κάψει μέχρι στιγμής 80.000 στρέμματα πευκοδάσους και μαστιχόδεντρων, ενώ σε ορισμένες περιοχές οι φλόγες έσβησαν μόνο όταν έφτασαν στη θάλασσα.

Οι προσπάθειες κατοίκων και δυνάμεων της Πυροσβεστικής επικεντρώνονται πλέον στη σωτηρία των μοναδικών σε όλο τον κόσμο μαστιχόδενδρων της Χίου καθώς παρά τις προσπάθειες ήδη έχουν καεί μαστιχοκαλλιέργειες στα χωριά Λιθί, Ελάτα, Βέσσα και Αρμόλια.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν τεθεί τα χωριά Αυγώνυμα, Αγιος Γιώργης, Λιθί, Βέσσα, Ελάτα, Πιργί, Μεστά, Δαφνώνας και Ολύμποι.

Για εμπρησμό μίλησε ο δήμαρχος του νησιού,Πολυχρόνης Λαμπρινούδης.

Αυτή την ώρα οι φλόγες απειλούν το παραδοσιακό χωριό Πυργί το οποίο καλύπτει το 1/4 της παραγωγής μαστίχας της Χίου.

Την επιχείρηση της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, προκαλώντας συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Στη μάχη της κατάσβεσης επιχειρούν 120 πυροσβέστες με οχήματα, 110 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 50 εθελοντές πυροσβέστες και 79 στρατιώτες.
Από αέρος επιχειρούν αυτήν ώρα 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Οι οδηγοί των ΚΤΕΛ βρίσκονται σε ετοιμότητα για μαεταφορά των κατοίκων. "Είμαστε κουρασμένοι και ταλαιπωρημένοι, αλλά τι να κάνουμε, ο κόσμος πρέπει να φύγει από τα χωριά γιατί η φωτιά κινείται με απίστευτη ταχύτητα λόγω των ισχυρών ανέμων", δηλώνει στο newsbomb.gr ο οδηγός του ΚΤΕΛ Χίου κ. Γιώργος Ξυλάς.

"Η κατάσταση είναι τραγική, ο κόσμος δεν θέλει να φύγει από το σπίτι του, θέλει να προστατεύσει την περιουσία του με κάθε τρόπο. Χθες στην προσπάθειά μας να φύγουε από τα Αρμόλια κινδυνεύσαμε να μας κυκλώσει η φωτιά", σημειώνει στο newsbomb.gr ο κ. Ξυλάς.

hios
620343_4221468850056_2126848893_o
Watch live streaming video from politischios at livestream.com

Δείτε την μεγάλη πυρκαγιά όπως φαίνεται από το δορυφόρο


Ροή Ειδήσεων