ΕΛΛΑΔΑ

Εφεδρεία για τρία χρόνια με 65% του μισθού

Εφεδρεία για τρία χρόνια με 65% του μισθού

Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι θα υπαχθούν στο καθεστώς – Ποιοι εξαιρούνται

Περίπου 35.000-40.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα υπαχθούν σε εφεδρεία για τη διετία 2013-2014, ενώ στο ίδιο καθεστώς θα τεθούν και άτομα που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα και ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών που επικαλούμενοι κυρίως λόγους ψυχολογικούς απουσιάζουν από την υπηρεσία τους.

Οι βασικοί όροι του μοντέλου εφεδρείας έχουν ήδη συμφωνηθεί σε συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου, στα πλαίσια των συζητήσεων για το πακέτο μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ, ενώ οι τελικές ρυθμίσεις αναμένεται ότι θα «κλειδώσουν» τη Δευτέρα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», το νέο μοντέλο εργασιακής εφεδρείας θα εφαρμοστεί ως εξής:

-Οι εργαζόμενοι που θα βγουν σε εφεδρεία, θα παραμείνουν για τρία χρόνια σε αυτό το καθεστώς,

-Στο διάστημα αυτό θα λαμβάνουν το 65% του βασικού μηνιαίου μισθού τους,

-Με την παρέλευση της τριετίας θα αποχωρούν από το δημόσιο.

Ποιοι εξαιρούνται

Από το μέτρο της εφεδρείας εξαιρούνται μόνο όσοι υπάλληλοι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.

Ωστόσο, σε εφεδρεία θα τεθούν και υπάλληλοι με «προβληματική» συμπεριφορά, κάτι που σημαίνει ότι το μέτρο αφορά περίπου 3.000 υπαλλήλους που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα ή εις βάρος τους διενεργείται ΕΔΕ.

Επίσης, η ρύθμιση αφορά και υπαλλήλους οργανισμών και φορέων του Δημοσίου, που συγχωνεύονται ή κλείνουν και οι οποίοι διαθέτουν περιορισμένα τυπικά προσόντα.

Παράλληλα, το καθεστώς θα ισχύσει και για υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, καθώς και όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.

Ροή Ειδήσεων