ΕΛΛΑΔΑ

Η καταστροφή της Χίου

Η καταστροφή της Χίου

Ανυπολόγιστη οικονομική και οικολογική καταστροφήΚάηκαν 500.000 μαστιχόδενδρα

Για τέταρτη συνεχόμενη μέρα η πύρινη λαίλαπα κατατρώει στο πέρασμά της ότι πράσινο έχει απομείνει στο νησί της Χίου.

Αυτή την ώρα δυο είναι τα πύρινα μέτωπα που μαίνονται ανεξέλεγκτα στο νησί και ξεκινούν από τον Ανάβατο.

Το ένα μαίνεται δυτικά σε Ελίντα, Τηγάνι και Μακριά Άμμο και έχει φθάσει στη θάλασσα. Το άλλο κατευθύνεται βόρεια, προς το δασός Γιαννάκη. Καλύτερη είναι η εικόνα στα μέτωπα του νότου, με τους πυροσβέστες να εκφράζουν την αισιοδοξία ότι μέχρι το μεσημέρι και με τη βοήθεια των ανέμων ίσως να έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Οικονομική καταστροφή

Η οικονομική και οικολογική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη καθώς χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών έχουν γίνει στάχτη.

Οι συνολικά καμένες εκτάσεις σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (E.F.F.I.S), ανέρχονται σε (127.400) στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.

Ειδικότερα η σύνθεση των καμένων εκτάσεων είναι η εξής:

α) Το 4,56% δάση πλατύφυλλων.
β) Το 17,58% βλάστηση σκληρόφυλλων.
γ) Το 20,26% θαμνώδεις εκτάσεις.
δ) Το 30,49% διάφορες φυτικές περιοχές και
ε) Το 27,12% αγροτικές εκτάσεις.

Η πύρινη λαίλαπα έχει κάνει στάχτη μεγάλες εκτάσεις μαστιχοκαλλιεργειών, οι οποίες ενδέχεται να έχουν φτάσει και το 40% του συνόλου του νησιού, κάτι που συνεπάγεται τεράστια οικονομική ζημιά για τους μαστιχοπαραγωγούς.

Αν το μέτωπο που καίει στο Πυργί αναζωπυρωθεί και κάψει και εκεί τις καλλιέργειες μαστίχας, τότε θα μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή της Χίου, καθώς το σημαντικότερο κομμάτι της παραγωγής μαστίχας θα έχει παραδοθεί στις φλόγες.

Εκτός από τα μαστιχόδεντρα, η φωτιά έχει κατακάψει επίσης το 60% της παραγωγής των μελισσοκόμων του νησιού.

Μιλούν για εμπρησμό

Πεπεισμένοι ότι τη φωτιά στη Χίο την έβαλε ανθρώπινο χέρι είναι οι κάτοικοι του νησιού.

«Χθες το βράδυ, περίπου στις 02:00 τα ξημερώματα ξεκίνησε φωτιά στην περιοχή Ρουκούνι», δηλώνει στο newsbomb.gr ιερέας του νησιού, διερωτώμενος πως είναι δυνατόν εκείνη την ώρα να ξέσπασε μόνη της πυρκαγιά, ενώ δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο στην περιοχή.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή της φωτιάς όμως και ο δήμαρχος Χίου είχε μιλήσει ξεκάθαρα για εμπρησμό, ενώ παράλληλα έστρεψε τα πυρά του κατά των «γαλονάδων» της Αθήνας και κατά του δασάρχη Χίου που δεν έδωσαν το συντονισμό της επιχείρησης στους αξιωματικούς της Χίου ή στο Δήμο.

Κινητοποίηση του Επιμελητηρίου

Την ίδια ώρα, μεγάλη κινητοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη από το Επιμελητήριο της Χίου. Όσοι επιθυμούν μπορούν να στείλουν στο Επιμελητήριο ξηρά τροφή, χυμούς, νερά και αλυσοπρίονα προκειμένου να σταλούν στην μεγάλη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη και στις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Παράλληλα το Επιμελητήριο κάνει έκκληση στους επαγγελματίες που διαθέτουν ενοικιαζόμενα δωμάτια να τα προσφέρουν για την φιλοξενία των εθελοντών που έρχονται από Λέσβο και Σάμο. Οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν με το Επιμελητήριο.

Διαβάστε επίσης: Αχτίδες αισιοδοξίας στην Χίο – Μαίνονται πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

Τραγική η κατάσταση στη Χίο – Πυρκαγιές σε όλη την Επικράτεια

Πύρινη λαίλαπα απειλεί τα μαστιχοχώρια

Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η φωτιά στη Χίο